5761575-katarzyna-bratkowska-w-programie

Na početku je zvučala samo kao neukusna šala – poljska feministkinja Katarzyna Bratkowska obavijestila je javnost u jednoj televizijskoj emisiji da je trudna i da namjerava abortirati.

Bilo je to u emisiji gdje se raspravljalo o nedavnom prijedlogu da se pooštre kazne za rađenje abortusa. Bratkowska, poznata u Poljskoj kao žestoka feministkinja i zagovornica rodne teorije, rekla je kako nema načina da se ženama zabrani abortus, jer su one “to radile, rade i radit će”. U jednom trenutku je izjavila kako je trudna i da će abortirati, obraćajući se konzervativnom političaru Jaceku Zaleku:

– Sada preuzmite odgovornost i pazite na mene i pokušajte mi to zabraniti. Pošaljite policiju na mene, ako želite – rekla je feministkinja Zaleku, na što joj je on odgovorio da “samo provocira”.

Ta se emisija tu završila, ali idući dan Bratkowska je dala intervju za jedan internetski portal i ponovila da je trudna i da će napraviti abortus.

– Napravit ću to na Badnju večer, tako da bude veselije, možete to slobodno napisati. Postoji puno načina da to napravim. Mogu progutati neku supstancu, mogu se spotaknuti i pasti s nečega, mogu uzeti laksative, mogu se kupati u prevrućoj vodi, postoji puno načina da se to napravi. U svakom slučaju, 24. prosinca ću pobaciti – rekla je Bratkowska u razgovoru za medij u zemlji gdje je abortus zabranjen.

Kada ju je novinar upitao zar je nije strah govoriti o tome, feministkinja je odgovorila:

– A što, poslat će policiju na mene?

U tom je razgovoru Bratkowska rekla kako je “njezina trudnoća i njezin abortus politički čin”, te kako s cijelom to pričom želi dokazati da “žena može počiniti abortus ako hoće unatoč svim zabranama”.

Neki smatraju da Bratkowska samo provocira i da nije istina da je trudna. Istodobno, poljski katolički portal Fronda je objavio da se “može samo moliti za Bratkowsku i njezino nerođeno dijete”. Mediji su prenijeli i apel jednog isusovačkog svećenika, o. Grzegorza Kramera koji se oglasio na svom blogu i poručio da je spreman napustiti redovništvo i usvojiti dijete Bratkowske, samo neka ga ne ubije.

Novinarka konzervativnog portala WPolityce Maja Narbutt napisala je o istupu Bratkowske:

“Kako opisati to što ona planira? Makabrični performance, okretanje smisla Badnje večeri. Dok se drugi budu radovali dolasku Božića, ona će napraviti barbarsku, krvavu žrtvu kultu uništenja života.”

Narbut je dodala kako je moguće da će feministkinja za nekoliko dana istupiti i reći da je sve bila samo provokacija.

“Posebice kada njezine feminističke kolegice shvate koliko je njezin istup naštetio njihovoj slici u javnosti”, napisala je novinarka.

Bez obzira je li riječ o provokaciji ili ne, mi na Bitno.netu možemo samo ponoviti ono što su već napisale naše kolege s Fronde – za Bratkowsku i njezino nerođeno dijete treba se moliti.

Bitno.net