Biskup

“Izjave pape Franje o pomoći izbjeglicama poziv su na radikalno življenje Evanđelja. Iako je to ispravan i jedini put nasljedovanja Isusa Krista, u isto vrijeme je iznimno zahtjevan. Zato smo svjedoci da i u samoj Crkvi neki ne razumiju i teško prihvaćaju Papinu poruku. Uz to, ovdje se radi i o strahu pred nepoznatim koji je svojstven svakom čovjeku, pa tako i kršćanima. Taj strah, nažalost, može dovesti do neprimjerenih reakcija”,  izjavio je biskup dubrovački u nedavnom kraćem razgovoru za portal Dalmacija News.

Biskup je komentirao transparente s uvredama izbjeglicama i migrantima koji su osvanuli u nekim hrvatskim gradovima, te rekao kako je riječ o iznimkama, te kako ksenofobija nije “svojstvena našem narodu”, te da se to vidi na područjima koja su neposredno zahvaćena izbjegličkom krizom gdje lokalno stanovništvo na različite načine prihvaća, suosjeća i pokušava pomoći izbjeglicama”.

“Od samog početka ove izbjegličke krize Katolička Crkva nudi pomoć i sugerira neka rješenja, osobito kroz izjave pape Franje. Katolička Crkva u Hrvatskoj spremna je odgovoriti na Papine pozive. Tako, na primjer, Dubrovačka biskupija je već prošle godine poslala određenu pomoć crkvama Bliskog istoka, a namjeravamo to učiniti i ove godine”, odgovorio je biskup na pitanje o angažmanu Crkve i dodao:

“Poslanje Crkve nije rješavati politička pitanja, nego, u ovom konkretnom slučaju, pomoći potrebnima. Politička pitanja trebaju rješavati društvene vlasti. One moraju pronaći način kako pomoći ugroženima, u skladu s međunarodnim propisima, ali i kako istovremeno zaštititi interese i sigurnost vlastitih društvenih zajednica.”

Bitno.net