Draga braćo i sestre, vjerujem da smo svi iznenađeni i ožalošćeni naglim početkom rata u Ukrajini. Budući da smo i sami u Hrvatskoj proživjeli iskustvo Domovinskoga rata, itekako znamo gorčinu i strahote koje rat sa sobom nosi. U ovom trenutku, u svoje ime i u ime cijele naše Križevačke eparhije, izražavam svoju kršćansku i bratsku solidarnost prema svima u Ukrajini koji su pogođeni ovim stanjem, koji su izgubili svoje najmilije, koji su morali u prognaništvo ili su stradali na bilo koji način.

Unutar naše Križevačke eparhije žive vjernici ukrajinske narodnosti i porijekla. Oni osobito teško proživljavaju ove trenutke zbog dodatne brige o svojim rođacima i sunarodnjacima u Ukrajini. Zajedno s cijelim kršćanskim svijetom apeliramo na svjetske vođe da nađu mirna rješenja za nastali sukob, da prestanu ratne operacije u Ukrajini i da sve učine kako se to ne bi proširilo i na druge dijelove svijeta. Neka se što prije zaustavi stradanje nedužnog stavnovništva.

Sve kršćane, a osobito vjernike naše Križevačke eparhije pozivam na molitvu i post za mir u Ukrajini i u svijetu. U ovim trenutcima osobito mislimo na siromašne, starce, djecu, bolesnike u bolnicama i mnoge druge diljem Ukrajine koji se mogu nadati isključivo pomoći dobrih ljudi i Božjem milosrđu. Sve kršćane u našoj Domovini pozivam da budu solidarni i, u slučaju izbjegličke krize i prime pod svoj krov ljude u potrebi ili na bilo koji način pomognu. Nikada ne zaboravimo Kristovu opomenu: Što ste najmanjem učinili, meni ste učinili (usp. Mt 25, 40). Svim katoličkim biskupima, svećenicima i vjernicima u Ukrajini ovim putem želim iskazati kršćansku i ljudsku solidarnost i iskrenu bratsku brigu. Naša vrata i naša srca su vam uvijek otvorena.

Neka svemogući Bog pošalje svoj blagoslov na Ukrajinu i na cijeli svijet i neka nam što prije udijeli pravedan i trajan mir.

✠ Milan, biskup križevački