U listopadu 2023. godine održat će se u Rimu redovita skupština Opće biskupske sinode o sinodalnosti Crkve. Na poticaj pape Franje,  u svim biskupijama diljem svijeta u pripravi za spomenutu skupštinu organizirat će se savjetovanje na temu Za sinodalnu Crkvu: zajedništvo, sudjelovanje i poslanje. Zajedno sa svim katolicima u svijetu otvaramo 17. listopada 2021. proces sinodskog savjetovanja u Požeškoj biskupiji, koje je ujedno sastavni dio programa 25. obljetnice osnutka i uspostave naše mjesne Crkve. Naime, sama riječ sinod i sinodalnost dolazi od grčke riječi sin-hodòs, što znači zajednički put, povezana je s novozavjetnim poimanjem Crkve te je spomenuto savjetovanje prigoda da obnovimo i produbimo svijest o sinodalnom značenju naše Biskupije u kojoj ostvarujemo svoju krsnu pripadnost Isusu Kristu i poslanje u jednoj, svetoj, katoličkoj i  apostolskoj Crkvi. Gospodin je na dan svoga uskrsnuća dvojici učenika na putu u Emaus predstavio Crkvu kao sin-hodòs. Pridružio im se u hodu te im je u raspravi otvorio pamet da po Pismima razumiju događaj njegove muke, smrti i uskrsnuća a euharistijskim lomljenjem kruha otvorio im oči da ga prepoznaju nazočna u zajedništvu braće i sestara koji hode prema konačnoj punini svega u njegovoj proslavi. Djela apostolska u tom smislu nazivaju Crkvu Putom (Dj 9,2; 19,23), Putom Gospodnjim (Dj 18,25), Putom Božjim (Dj 18,26). U spomenutom nazivu odjekuje Isusova izjava: Ja sam Put i Istina i Život (Iv 14,6).

Sinodskim savjetovanjem na svoj način oživljavamo onaj crkveni dinamizam koji opisuju Djela apostolska kad su Priscila i Akvila pristupili Apolonu, upućenu u Put Gospodnji i pomnije mu izložili Put Božji (usp. Dj 18,25.26). Proces sinodskog savjetovanja ima za polazište ono oko čega se u našoj Biskupiji tijekom gotovo četvrt stoljeća trudimo na biskupijskoj, župnim i drugim razinama. Sinodalnost se prvenstveno ostvaruje u okupljanjima na euharistijska slavlja i očituje po uspostavljenim tijelima, među ostalim po Zboru savjetnika, Prezbiterskom vijeću, Ekonomskom vijeću, zatim po pastoralnim povjerenstvima, udrugama organiziranih vjernika, pokretima, molitvenim zajednicama, a na župnim razinama napose po župnom ekonomskom i pastoralnom vijeću. U svim našim župama organizirat će se sinodsko savjetovanje s različitim skupinama vjernika prema uputama koje će im dostaviti Biskupijsko povjerenstvo za sinodsko savjetovanje. Pri tom će nam misao vodilja biti spomenuta Isusova riječ Ja sam Put i Istina i Život (Iv 14,6) te ćemo je na početku svakog sinodskog okupljanja zapjevati nakon molitve Duhu Svetom, što će dati novu snagu našem biskupijskom geslu Krist danas i uvijeke, aleluja! (usp. Heb 13,8). Voditelji pojedinih radnih odbora župnih pastoralnih vijeća imaju zadaću zajedno sa svećenicima i vjeroučiteljima animirati i koordinirati rad. O svemu onom što ćemo u molitvi, promišljanju i osluškivanju Duha Svetoga zaključiti, sažeto ćemo na pisani način u travnju sljedeće godine predati Hrvatskoj biskupskoj konferenciji da ona to objedini s izvještajima iz svih drugih naših biskupija te dostavi Tajništvu Biskupske sinode u Rimu.

Dok zahvaljujem svima koji će radosno sudjelovati u sinodskim okupljanjima, na sve zazivam Božji blagoslov i zagovor Presvete Bogorodice, te srdačno u Gospodinu pozdravljam.