“Izuzetno nam je drago što se konačno donosi detaljan pravilnik za ukop tjelešca nerođene dječice. Naš se apostolat za život već dvadeset punih godina zalaže za uvođenje ovog pravilnika kojim će se jasno odrediti kako postupati nakon smrti nerođenog djeteta, kakva je procedura za pogreb, što toliki ožalošćeni roditelji traže i očekuju. Vrlo je važno da najbliži, izgubivši dijete, mogu proći ozdravljujući proces emotivnog i duhovnog te duševnog oproštaja od djeteta kojega su s ljubavlju čekali a nije se rodilo. To žalovanje uključuje i mjesto na koje mogu doći, zapaliti svijeću, ostaviti cvijeće, pomoliti se, plakati, primiti utjehu vjere”, izjavio je pater Marko Glogović, pavlinski redovnik, duhovnik Udruge Betlehem i kolumnist našeg portala komentirajući vijest da ministarstvo zdravstva priprema pravilnik “za pokop fetusa”.

Pater Marko je u razgovoru za stranicu Prolife.hr progovorio o temi o kojoj je svojedobno, među prvima u Hrvatskoj, pisao naš portal.

“Naša udruga ‘Betlehem’ posjeduje grobnice za ukop nerođene djece u Zagrebu, Vinkovcima, Sisku, Gospiću i Šibeniku”, rekao je, “a još se u nekoliko gradova čeka na podizanje istih. Voljeli bismo da možemo u njih pokopati i abortusom namjerno usmrćenu djecu; odbačenu nerođenu bolesnu djecu, djecu s raznim sindromima, sve najmanje kojima se još prije poroda zanijekalo čovještvo, neželjene mališane iz mnogih razloga.”

Na pitanje da se tvrdi kako će pravilnik regulirati pokop mrtvorođene djece nakon 10 tjedana starosti, pavlin je odgovorio da to nije “izrijekom navedeno”.

“Mislim da će roditelji moći zatražiti i tijelo djece prije 10 tjedana starosti: ta nije niti moguće točno u dan utvrditi dob. Također smatram da bi naša Crkva trebala o mogućnosti ukopa javno obavijestiti i razglasiti vjernicima, u oglasima, pismom, na informativnim mjestima u crkvama te na internetskim stranicama župa, službeno i široko. Postoji obred “ukopa nekrštene djece” s kojim je svaki svećenik upoznat. Svaki je čovjek od trenutka začeća osoba s besmrtnom dušom, a pokop tijela je jedno od sedam djela milosrđa, kako nam je poznato. Ova dječica ostaju u duhovnoj povezanosti sa svojima, moleći za njih i čekajući trenutak ponovnog susreta u vječnosti.”

Cijeli razgovor pročitajte OVDJE.

Tekst o grobnici za pokop nerođene djece u Osijeku pročitajte OVDJE, razgovor s Ljubicom Oršić, članicom Udruge Betlehem pročitajte OVDJE.

OVDJE pročitajte svjedočanstvo majke iz Mostara, te komentar biskupa mostarsko-duvanjskog Ratka Perića.

Bitno.net