Papa

Papa se oduvijek zauzimao za istinu i providnost – istaknuo je o. Lombardi, ravnatelj Tiskovnoga ureda Svete Stolice, na tiskovnoj konferenciji u gradu Leon. U razgovoru s novinarima vatikanski je glasnogovornik istaknuo Papinu radost zbog susreta s djecom, te Papinu tvrdnju da se jedino kulturnim i moralnim odgojem savjesti mladih može voditi borba protiv nasilja, ujedno je rekao da se Papa neće susresti s predsjedničkim kandidatima kao ni s venezuelskim predsjednikom Chavezom na Kubi.

Glede pak vjerske slobode, rekao je da Crkva ne traži povlastice nego da može sudjelovati u životu meksičkog društva. Potvrdio je susret Pape sa žrtvama terorizma i trgovine drogom, a rekao je također da se Sveti Otac neće susreti sa žrtvama pedofilije. Kad se u nekim zemljama susreo sa žrtvama pedofilije – podsjetio je o. Lombardi – to je učinio na zahtjev biskupa; susreti su bili pripremljeni i uključeni u proces dijaloga i potpore žrtvama. Uostalom, na nekim je Papinim putovanjima do susreta došlo a na nekima nije, primjerice u Francuskoj i Portugalu.

Nepravedno je govoriti o Benediktu XVI. kao o papi koji je djelovao protiv istine i providnosti – ustvrdio je Lombardi odbacujući optužbe da je Papa kao pročelnik Zbora za nauk vjere bio upoznat s Macielovim zloporabama, a kojemu je kao Papa zabranio obavljati svećeničku službu. Ovo vrijedi i za blaženoga Ivana Pavla II. On nije znao za dvojaki Macielov život, za tamnu Macielovu stranu. Obojica su, i papa Ivana Pavao II. i papa Benedikt XVI., uvijek bili za istinu i za providnost glede zlostavljanja maloljetnika, rekao je predstojnik Tiskovnog ureda Svete Stolice.(ika/bitno.net)