Pater

Slavio sam 50. obljetnicu braka dvoje supružnika koji su se doista voljeli, a i danas se vole kao prvoga dana, pa i više. Bilo je to jedno od najljepših slavlja na kojima sam ikada sudjelovao – istaknuo je pater Lombardi. Nije sve bilo lako, ali volje za zajedničkim hodom nije nikada ponestalo, a dar ljubavi i dubokoga jedinstva nije nikada oslabio. To je moguće, i stvarno, može se naći među nama.

Mislim da je to najljepše iskustvo koje se nudi ženama i muškarcima na Zemlji, u okviru normalnoga poretka stvari i života; potpuno, ljudsko, odnosno tjelesno i istodobno duhovno iskustvo, koje naravno teži širenju dajući drugi život i radost oko sebe. Ima li što bolje što bismo mogli poželjeti mladima i osobama koje volimo? Ne bismo li im stoga trebali uistinu pomoći gledati u tom smjeru i željeti da mogu, ako ne savršeno, onda barem u dostatnom miru, ostvariti taj ideal? Zašto imamo učiniti to da povjeruju da je riječ o nečemu iz drugog svijeta, o nečemu što je nemoguće? – upitao je pater Lombardi.
Možda su to mnogi željeli i nisu imali, ali patnja i razočaranje ne smiju nas spriječiti da i dalje zajedno gledamo u pravom smjeru, jer samo tako ima više nade i mogućnosti da ćemo uspjeti – napomenuo je potom pater Lombardi te dodao da u pravoj ljubavi svi možemo uživati, pa i onda kada ju žive drugi. Ukratko, ne treba umanjivati vrednotu duboke i vjerne ljubavi između muškarca i žene: kada ju se ugleda i pronađe postaje očito da je to jedna od najljepših stvari na svijetu.

Tko ima koristi od toga što ne želi to priznati? – upitao je pater Lombardi. Tko traži sreću na drugim putovima, slobodan je to činiti, te doći k nama i ispripovjediti nam što je pronašao. Ali, ovo je glavni put ponuđen velikoj većini žena i muškaraca na planetu, u svim vremenima. Za njihovo dobro, za njihovu sreću, imamo im pomoći pronaći ga i prijeći tijekom cijeloga vremena koje će im biti podareno na ovom svijetu. Možda će tako moći i bolje shvatiti kako se život nastavlja u drugomu: Ljubav. To je i smisao slavlja u Milanu – istaknuo je na kraju pater Lombardi. (rv/bitno.net)