Sve nas je pogodilo pastoralno držanje Rimskoga biskupa, napose odnos s velikom zajednicom Rima – kazao je pater Lombardi ističući kako se Papa obratio narodu da moli za njega prije nego je udijelio apostolski blagoslov.

Govoreći o zbivanjima nakon izbora, pater je Lombardi rekao da se novoizabrani papa s kardinalima vratio u Dom Sveta Marta, odbio je vratiti se u prigodnom svečanom automobilu. Tijekom zajedničkog objeda kardinalima je zahvalio na izboru rekavši: Neka Vam Bog oprosti za ovo što ste učinili – kazao je pater Lombardi.

Govoreći o skorim obvezama novoga Pape, spomenuo je da će danas Sveti Otac u Klementinskoj dvorani u Vatikanu u jedanaest sati primiti u audijenciju sve kardinale, a u subotu će se u dvorani Pavao VI. u jedanaest sati sastati s predstavnicima obavijesnih sredstava da im zahvali na napornom radu proteklih dana.

U nedjelju će se Sveti Otac pojaviti na prozoru svoje radne sobe za uobičajenu podnevnu molitvu Anđeo Gospodnji. U utorak je blagdan svetoga Josipa, svetom misom na Trgu svetoga Petra s početkom u devet sati i trideset minuta Sveti će Otac započeti svoj pontifikat.

Slobodan je pristup Trgu – rekao je pater Lombardi dodajući da u srijedu neće biti opće audijencije ali da će Papa primiti u audijenciju izaslanstva raznih kršćanskih crkvi. Pater je Lombardi rekao da papa Franjo govori španjolski, talijanski, njemački, engleski i francuski a vjerojatno i portugalski.

Odgovarajući na upite novinara pater je Lombardi rekao da ga ne bi iznenadile promjene u uredima Rimske kurije. Odgovarajući pak na upit o usporedbi između pontifikata Benedikta XVI. i novoga Pape, rekao je da je bilo koja usporedba preuranjena, a svi smo mogli primijetiti pastoralni stil novoga Pape – zaključio je pater Lombardi. (rv/bitno.net)

Lajkajte facebook stranicu pape Franje: