Obitelj

Posljednjih su se dana zbila tri zabrinjavajuća događaja glede bračnoga prava. U Španjolskoj je Ustavni sud odbacio utok protiv aktualnog zakona, koji ne uvažava razliku između muškarca i žene i jednostavno govori o suprug A i suprug B, to dakle ostaje na snazi. U Francuskoj je vlada predstavila zakonski nacrt za preustroj braka, tako da se i homoseksualna unija može smatrati brakom – veli pater Lombardi spominjući i slučaj SAD-a.

U Sjedinjenim Američkim Državama neke su savezne države referendumom odobrile homoseksualni brak. Jasna je dakle težnja u zapadnim državama da se promijeni klasično shvaćanje braka između muškarca i žene, bolje reći, da se izbriše njegovo posebno i povlašteno pravno priznanje u odnosu na druge oblike unije – piše pater Federico Lombardi, ravnatelj Tiskovnoga ureda Svete Stolice, u uvodniku informativnog tjednika Octava dies Vatikanskog televizijskog centra.

To nije nikakva novina, shvatili smo – nastavlja pater Lombardi – dodajući da čuđenju ipak nema kraja, jer se valja zapitati je li to u skladu s narodnim osjećajem a protuslovno je shvaćanju općega dobra. To ne tvrdi samo Katolička crkva nego i primjerice Veliki francuski rabin u objavljenom dokumentu – primijetio je pater Lombardi.

Nije riječ o tome da se izbjegnu neopravdane diskriminacije homoseksualaca, jer to se ima i mora jamčiti na druge načine, nego o tome da se suprug i supruga javno priznaju kao takvi te da djeca koja se rađaju mogu znati i reći da imaju oca i majku. U konačnici, riječ je o tome da se očuva viđenje osobe i ljudskih odnosa, da bude javno priznavanje monogamnog braka između muškarca i žene postignuće uljudbe.

Ako to nije tako, zašto onda ne uzeti u obzir i slobodno odabranu poligamiju i naravno, da se ne diskriminira, i poliandriju. Neka se ne očekuje da se Crkva odrekne predlagati društvu da prizna posebno mjesto braku između muškarca i žene – zaključio je pater Lombardi. (rv/bitno.net)

Foto: Shutterstock.com