U poruci koju je potpisao predsjednik Papinskoga vijeća za obitelj nadbiskup Vincenzo Paglia, među ostalim se podsjeća na pozornost pape Franje prema temama koje se odnose na obitelj, temeljnu stanicu društva. Upravo je u nedjelju, tijekom susreta s roditeljima, katehistima, svećenicima i pastoralnim djelatnicima Sveti Otac ponovno potaknuo da se odgovori na „ideološku kolonizaciju“ rodne teorije u školama.

Upravo se na pojam „ideološke kolonizacije“, u razgovoru za Radio Vatikan osvrnuo pater Gianfranco Grieco, glasnogovornik Papinskoga vijeća za obitelj, te istaknuo da danas doista imamo biti pozorni na to. Ne možemo se ponašati prema djeci kao da su neki lijevak te im odrasli, umjesto da im pomažu odrasti, daju da progutaju određene ideologije, koje nemaju nikakva smisla, kao što je, primjerice, rodna ideologija. Ta djeca, naime, trebaju rasti u potpuno čovječnoj, pristupačnoj i potpuno slobodnoj sredini. Moramo se zauzeti u njihovoj zaštiti, koja će poštovati ljepotu, nedužnost i čistoću – primijetio je pater Grieco.

Ponovno istaknuvši da je velika zadaća Crkve zaštititi djecu od tih ideologija koje su – kako je rekao – doista kolonizacije, jer su kulturalno zakupile školu, djecu, njihov razvoj, njihovu dušu i inteligenciju, pater Grieco je napomenuo da, međutim, nije dostatno zaštititi ih, nego prije svega imamo promicati kulturu života, kulturu ljubavi, suživota, svega onoga što su Crkva, Evanđelje i katolički odgoj u stanju dati našoj djeci.

Na novinarovu primjedbu kako u priopćenju Papinskoga vijeća za obitelj stoji da se tom događaju daje potpora upravo kako bi se društvo ponovno očovječilo, kako ne bi postalo tekuće, već bilo čvrsto, snažno, utemeljeno na obitelji, te u uvjerenju da će to biti dragocjeni prinos životu Crkve i svih ljudi kojima je na srcu dobro čitavoga čovječanstva, pater je Grieco istaknuo da Papinsko vijeće za obitelj ne može biti udaljeno od takvih pothvata, koji promiču vrijednosti djece i obitelji. Ne možemo ni ovaj put izostati, i ne biti glas djece, glas najslabijih.

Ponajviše, – dodao je glasnogovornik Papinskoga vijeća za obitelj – želimo da taj događaj pomogne onima koji su odgovorni za budućnost djece da postanu svjesni kako postoje druge istine koje valja promicati, i drugačije poštovanje koje valja iskazati djeci koja rastu u društvu koje ima biti pluralno, a ne društvo koje jednostrano nameće ne-vrijednosti.

Radio Vatikan | Bitno.net