Papa

U Crkvi se jučer, 19. ožujka, slavila svetkovina svetoga Josipa, Isusova poočima. Bezbrojne su poruke s čestitkama, od javnih osoba, kao i jednostavnih vjernika, stigle tijekom dana papi Benediktu XVI. za njegov imendan. Ali, koju vrijednost ima lik sveca čija se skromnost, kao i poniznost, čine gotovo provokacija u današnjem vremenu, cijelomu usmjerenom na najveću vidljivost zajamčenu društvenim mrežama? Odgovor možemo naći u učiteljstvu Svetoga Oca posvećenomu Marijinom zaručniku. Prisjetimo se stoga nekih Papinih misli o svetom Josipu.

Voljeti vlastitu obitelj bez nezaboravnih riječi. Činiti dobro svojim prijateljima bez izlaganja javnoj pozornosti. Jednom riječju: biti uvijek nazočan ne pokazujući se nikada. Gledajući iz daleka, sveti je Josip potpuno „pogrešna“ osoba za ovo doba hipermedijskoga čovjeka; osoba koja je izvan „mreže“ te stoga ne znači ništa. Gledajući, međutim, iznutra, „nevidljivi“ je lik svetoga Josipa u temelju vrlo guste mreže, koja se može pohvaliti prijateljstvima koja traju 2.000 godina, i koja uvijek nastaju nova, a ne brišu se: riječ je o tisućama ustanova, udruga i skupina koje su upravo njemu, povučenom svecu, djelatniku poniznosti, željele povjeriti svoje djelo.

Bio je vjeran zaručnik pun ljubavi, i nježan otac dječaka, sina toliko većega Očinstva da joj je služio radosno, a ne podnosio s nezadovoljstvom. Taj je vidik istaknuo papa Benedikt XVI. u podnevnom nagovoru 19. prosinca 2010. godine. Sveti Ambrozije tumači da su srdačnost i lik pravednika u Josipa činili vrjednijom njegovu osobinu svjedoka (…) Iako je bio zbunjen, Josip učini kako mu je naredio anđeo Gospodnji, siguran da postupa ispravno – istaknuo je Papa.

Josip iz Nazareta čovjek je koji je othranio i odgojio Boga. Primjer je koji je utjelovljeni Bog imao godinama pred sobom da bi shvatio što znači biti čovjek koji talent inteligencije upotrebljava za dobro, i koji svakoga dana jača dar vjere. Tako je u danima provedenim u Nazaretu, između jednostavnoga doma i Josipove radionice, Isus naučio izmjenjivati molitvu i rad, te prikazivati Bogu i napor uložen kako bi zaradio kruh potreban obitelji – rekao je Sveti Otac na općoj audijenciji 28. prosinca 2010. godine.

Upravo se stoga – objasnio je Papa u podnevnom nagovoru 19. prosinca iste godine – u tišini svetoga Josipa oduvijek uočava nedokučiva modernost. Uočava se novi čovjek koji na budućnost gleda hrabro i s pouzdanjem; on ne slijedi vlastiti naum, nego se potpuno povjerava beskonačnom milosrđu Onoga koji ostvaruje proročanstva i otvara vrijeme spasenja – istaknuo je Sveti Otac.

Prekjučer je pak, u podnevnom nagovoru, Sveti Otac unaprijed zahvalio svima koji će mu posvetiti jednu molitvu na dan njegova imendana. Papa sa svoje strane nije nikada prestao tražiti zaštitu svetoga Josipa. Poniznu zaštitu radnika za „poniznoga radnika“ koji već sedam godina upravlja Gospodinovim vinogradom, kako je spontano rekao prije godinu dana, na završetku Korizmenih duhovnih vježbi. Povjeravamo se u ovom trenutku njegovoj zaštiti; molimo da nam pomogne u našoj poniznoj službi; idemo hrabro naprijed pod njegovom zaštitom – rekao je tada Sveti Otac. (rv/bitno.net)