Papa

Prekjučer je svečanim euharistijskim slavljem u Dublinu završen 50. euharistijski kongres. Svetu je Misu predvodio posebni Papin izaslanik, pročelnik Kongregacije za biskupe, kardinal Marc Ouellet koji je u homiliji govorio o prispodobi o sjemenu i gorušičinu zrnu pohvalivši vjeru Iraca koja je donijela mnoge plodove u domovini i u prekooceanskim zemljama. Istodobno je potaknu vjernike da ne gube pouzdanja u beskrajno Božje milosrđe koje može izvesti svoja divna djela unatoč našoj grješnosti. Primjer nam je tomu ljubav Srca Isusova koja je otvorena za sve i ljubav Srca Marijina koja je utočište grješnika, a u Iraca se posebno časte.

Imamo razloga biti sretni, nastavio je kardinal, jer Bog nas i prigodom 50. obljetnice Drugoga vatikanskoga sabora te godine vjere želi povesti u svoja bogatstva da bismo donosili plodove vjere. Potom je kardinal potaknuo nazočne da pozorno slušaju videoporuku pape Benedikta XVI. na kraju mise.

Sveti Otac odmah na početku svoje videoporuke spominje temu kongresa: ‘Zajedništvo s Kristom i među nama’. To je poticaj da se razmišlja o Crkvi kao zajedništvu s Gospodinom i sa svim članovima njegova tijela. To je u središtu shvaćanja Crkve o sebi od njezinih početaka, i taj odnos s Kristom, njezinim utemeljiteljem, i sakramentima koje slavi, ponajprije Euharistije. Plodove, naime, Kristove smrti i uskrsnuća zadobivamo krštenjem da bi nas primanje dara Duha Svetoga osposobilo za potpuno vidljivo zajedništvo s Kristom u Euharistiji i među sobom ovdje na zemlji i kao obećanje vječnoga života koji dolazi, objasnio je Sveti Otac.

Potom je istaknuo da je i liturgijska obnova Drugoga vatikanskoga sabora mnogo pridonijela tomu da se to zajedništvo produbi u osobnom susretu s Kristom, ali je istodobno Papa požalio što je to, na žalost, često ostalo samo na površnim promjenama i izvanjskostima. Euharistija je, naime, djelo cijele Crkve, nastavio je Papa te zahtijeva zauzetost svakog pojedinog kršćanina u poslanju Crkve, ponajprije da postanemo sveti narod Božji, ali i svatko osobno da ostvari svoj poziv na svetost pa Euharistiju valja slaviti sa svom jednostavnošću ali i sa svim poštovanjem. Euharistija je, nadalje, spomen Kristove žrtve na križu, to je prinos njegova tijela i krvi u novom i vječnom savezu za otpuštenje grijeha i za preobrazbu svijeta, ustvrdio je Sveti Otac.

Irska je tijekom stoljeća duboko oblikovana Misom te njezinom snagom i milošću, nastavio je Papa te spomenuo kako su mnogi redovnici, mučenici i misionari herojski živjeli snagom Euharistije i širili radosnu vijest Božje ljubavi i oproštenja izvan svojih obala. Baštinici ste Crkve koja je bila snažna jakost dobra u svijetu i koja je mnogima pružila duboku i trajnu ljubav prema Kristu i Svetoj Djevici. To vam je pružalo iskrenost u življenju po Evanđelju u zajedništvu s Petrovom Stolicom. Naša nas vjera prožima dubokim osjećajem Božje nazočnosti u ljepotama svijeta ali nas i pročišćava osobnom pokorom i obraćenjem Bogu da bismo zadobili oproštenje, što se kroz naraštaje učvršćuje i hrani za Gospodnjim oltarom u žrtvi svete mise, istaknuo je Papa te nastavio:
Sve nas to ispunjava radošću i zahvalnošću te nas zbog grijeha Bogu posvećenih osoba još više žalosti istodobno zlo učinjeno onima koji su im povjereni. Tako su umjesto puta prema Bogu te osobe minirale vjerodostojnost crkvene poruke. Kako protumačiti činjenicu da su se te osobe ispovijedale, primale Presveto tijelo i krv, povrijedile Gospodina na takav način? – upitao se Sveti Otac te zaključio: To ostaje tajna, jer njihov susret s Kristom nije bio radostan nego običajan. A Sabor nas uči da se prevlada ta uobičajenost, i da se uđe u duboki osobni odnos s dobrotom Isusa Krista. Tomu je imao poslužiti i euharistijski kongres, istaknuo je Papa.

A zaključujući svoju poruku Benedikt je XVI. poželio te dodao da za to i moli da ovo duhovno iskustvo zajedništva s Kristom i zajednicom Crkve bude plodonosno. Istodobno je Papa najavio da će se 2016. godine Euharistijski kongres održati u Cebu, na Filipinima te pozvao da to već sada prinosimo Bogu molitvom u zajedništvu s Majkom Isusovom i svetim Patrikom za dobru pripravu na taj događaj za tamošnje pučanstvo.

Dopisnik Zenita razgovarao je s nekima od sudionika ovoga euharistijskoga kongresa koji su govorili o svojim dojmovima, pogotovu što se tiče svjedočanstava pojedinih osoba koje su otkrile smisao svojega života dajući vjeri prostora u svojoj svagdašnjici. Drugi su izjavili kako je sve ovo zbivanje odisalo izvanrednom duhovnošću, dok dvije blizanke časne sestre u svojem stilu rekoše da su im sva ova događanja bila neprestani doživljaj Tabora s kojega ne bi htjele sići. (rv/bitno.net)