Papa

Kada se predstavio svijetu, polovicom travnja prije sedam godina, opća se gospodarska kriza razvijala poput lave, spremna prodrijeti ispod kore prividne normalnosti. Zbog toga su se Papine umjerene riječi, prožete i određenom sramežljivošću, mnoštvu okupljenomu na Trgu svetoga Petra, i još brojnijem gledateljstvu ispred televizijskih ekrana, učinile poput kratke duhovne misli, poput prozora otvorenoga prema duši onoga koji se sprema uzeti u ruke kormilo Petrove lađe.

Ponizni sam radnik u Gospodinovu vinogradu… – tako je pred svijetom za sebe rekao Benedikt XVI., ali tada nitko nije mogao u tim riječima naslutiti nešto proročko. Novi se papa predstavio kao ‘radnik’, i ponajviše kao ‘ponizni radnik’, što je društveno nevažno obilježje na Zapadu, koji je već dugo naučen živjeti iznad vlastitih mogućnosti, u čemu mu pomaže lako zarađen novac, i koji poniznim radnicima smatra afričkoga radnika plaćenoga po akordu, ili pak ženu s Istoka koja se brine o starijim osobama.

Dvije godine poslije, bankovna kriza, prehrambena kriza, recesija… sve je to pogodilo planet koji se iznenada otkrio krhkijim, siromašnijim i nesigurnijim. Od tada ga Sveti Otac nije prestao ustrajno pozivati da ponovno vrjednuje ljudsko dostojanstvo, koje financijski svijet vidi kao tržišnu vrijednost. Papino se proroštvo nalazi u tomu što je ocrtao osobine radnika u vrijeme krize. To je osoba okrnjena pretjeranim oduševljenjem za blagostanje, koja ponovno uči živjeti od onoga što – poput vinogradara – zna proizvesti svojim snagama. Možda nikada do sad građansko društvo nije shvatilo da je samo načinom života nadahnutim umjerenošću, solidarnošću i odgovornošću, moguće izgraditi pravednije društvo i bolju budućnost za sve – istaknuo je Sveti Otac u govoru upraviteljima talijanske pokrajine Lazio, primivši ih u audijenciju 12. siječnja 2009. godine.

Pritom je Sveti Otac posebno mislio na obitelji, stožere društvene održivosti, i graditeljice budućnosti zahvaljujući njihovoj djeci, te općenito na sve one koji rade, i ponajviše one koji poznaju napor rada, ali ne i jamstva. Crkva podupire i hrabri svaki napor usmjeren na jamčenje sigurnoga, dostojnoga i stabilnoga posla svima. Papa vam je blizu, blizu je vašim obiteljima, vašoj djeci, mladima i starijim članovima vaših obitelji, i sve vas u srcu nosi pred Boga – rekao je Sveti Otac sudionicima hodočašća biskupije Terni, u ožujku prošle godine.

Pred Boga, odnosno tamo gdje proizvedena dobra uistinu postaju dobro ako se – kako kaže Papa – misli na to da je istinski kapital koji valja štititi čovjek. Iz prvenstva etičke vrijednosti ljudskoga rada proizlaze druga prvenstva: – istaknuo je pak Sveti Otac u govoru održanom Kršćanskim udrugama talijanskih radnika, u siječnju 2006. godine – prvenstvo čovjeka nad samim radom, prvenstvo rada nad kapitalom, opće namjene dobara nad pravom na privatno vlasništvo; ukratko, prvenstvo bivanja nad posjedovanjem – istaknuo je Sveti Otac. (rv/bitno.net)