Papa

Stigavši jučer u popodnevnim satima u Milano na VII. svjetski susret obitelji, Papa se pred milanskom katedralom susreo s građanima i vjernicima milanske nadbiskupije. Odgovarajući na pozdrav milanskog gradonačelnika te nadbiskupa Milana kardinala Angela Scole, Papa se obratio svim građanima Milana. Jasno razlučujući uloge i ciljeve, pozitivni su laici i vjernici u Milanu pozvani na suradnju za opće dobro – istaknuo je Benedikt XVI. a potom se osvrnuo na bogatu kulturnu i vjersku povijest Milana.

Vjera u Isusa Krista, za nas umrlog i uskrsloga, a koji među nama živi, ima nadahnjivati svekoliki život, osobni i zajednički, javni i privatni, tako da se omogući postojano i istinsko blagostanje, počevši od obitelji koju valja ponovno otkriti kao glavnu baštinu čovječanstva, glavnog čimbenika i znaka prave i trajne kulture za dobrobit čovjeka – istaknuo je Benedikt XVI.

Nakon susreta s građanima, Papa je u glasovitoj milanskoj Scali nazočio izvedbi Beethovenove Devete Simfonije. Sveti se Otac nakon orkestralne izvedbe osvrnuo na Schillerovu odu radosti, koju je uglazbio njemački kompozitor. Beethovenova simfonija ne govori zapravo o kršćanskoj radosti, nego o radosti bratskog suživota naroda, o pobjedi nad sebičnošću i o želji da čovječji hod bude prožet ljubavlju, oda je poziv upućen svima, bez obzira na ograđivanja i uvjerenja – kazao je Papa upravljajući svoje misli nastradalima u potresu.

Nismo opijeni vatrom, nego nas je paralizirala bol zbog neshvatljiva rušenja koje je odnijelo mnoge živote, a mnoge je lišilo kuća i boravišta. Nije nam potreban nikakav nestvaran govor o dalekom Bogu i neobveznom bratstvu. Tražimo bliskoga Boga. Tražimo bratstvo koje će podupirati i omogućiti da u patnjama možemo ići naprijed – zaključio je Benedikt XVI. (rv/bitno.net)