Papa

Danas slavimo svetkovinu rođenja svetoga Ivana Krstitelja, rekao je Papa te istaknuo važnost jučerašnje svetkovine. Osim Djevice Marije, Krstitelj je jedini svetac čije se rođenje slavi u liturgiji, jer je usko povezano s otajstvom utjelovljenja Sina Božjega – ustvrdio je Benedikt XVI.

Ivan je i u majčinoj utrobi Isusov preteča: Anđeo je Mariji navijestio njegovo čudesno začeće kao znak da Bogu ništa nije nemoguće, šest mjeseci prije velikog čuda koje nam daje spasenje, ujedinjenja Boga s čovjekom po djelu Duha Svetoga. Četiri evanđelja pridaju veliku važnost liku Ivana Krstitelja, kao proroku koji završava Stari a započinje Novi savez, tvrdeći da je Isus iz Nazareta Božji pomazanik, svetac Božji – rekao je Papa dodajući:
Doista, sam će Isus opisati Ivana riječima: Ivan je onaj o kom je pisano: ‘Evo glasnika svojega pred licem ti šaljem da pripravi put pred tobom. Zaista, kažem vam, između rođenih od žene nije ustao veći od Ivana Krstitelja; ali najmanji u kraljevstvu Božjem veći je od njega – istaknuo je Benedikt XVI. citirajući Matejevo evanđelje.

Ivanov je otac Zaharija, Elizabetin muž a Marijin rođak, bio židovski svećenik. On nije odmah povjerovao u navještaj već nenadanog očinstva, i stoga je zanijemio sve do dana obrezanja djeteta, kojemu su on i žena nadjenuli ime Ivan, što znači „Bog je milostiv“. Nadahnut Duhom Svetim Zaharija je govorio o poslanju sina: A ti ćeš se, djetešce, prorok Previšnjega zvati, jer ćeš ići pred Gospodinom da mu pripraviš putove, da narodu njegovu pružiš spoznaju spasenja, koje biva oproštenjem grijeha njegovih – kazao je Sveti Otac.

Sve se to – nastavio je Papa – obistinilo trideset godina poslije, kad je Ivan počeo krštavati u rijeci Jordanu, pozivajući narod da se pokorom pripremi za skori dolazak Spasitelja, što mu je Bog objavio tijekom boravka u pustinji judejskoj. Stoga je nazvan Krstitelj. Kad je iz Nazareta došao Isus da ga on krsti, Ivan je najprije odbio, potom je pristao i vidio je da je Duh Sveti sišao na Isusa a čuo je glas Oca nebeskog koji naviješta svoga Sina – rekao je Papa dodajući: No, Ivanovo se poslanje još nije ispunilo, malo poslije Isusa je pretekao i u nasilnoj smrti. Ivanu je odsječena glava u zatvoru kralja Heroda, i tako je u cijelosti svjedočio Jaganjcu Božjem, kojeg je prvi prepoznao i javno navijestio – ustvrdio je Benedikt XVI. ističući Marijinu ulogu pri rođenju svetoga Ivana Krstitelja.

Dragi prijatelji, Djevica je Marija pomogla staroj rođakinji Elizabeti da rodi Ivana. Neka nama pomogne slijediti Isusa Krista, Sina Božjega, kojeg je Krstitelj velikom poniznošću i proročkim žarom navijestio – molio je Papa.

Nakon molitve Anđeo Gospodnji, Papa je podsjetio da je u Italiji Dan papine ljubavi. Zahvaljujem svim župnim zajednicama, obiteljima i vjernicima na njihovoj trajnoj i velikodušnoj potpori, koja se namjenjuje brojnoj braći u teškoći. Glede toga, podsjećam da ću preksutra, ako Bog da, posjetiti krajeve nastradale u nedavnom potresu u sjevernoj Italiji. Želio bih da to bude znak solidarnosti svekolike Crkve, stoga pozivam sve da me prate molitvom – kazao je Papa, a potom je više od četrdeset tisuća hodočasnika na Trgu svetoga Petra pozdravio na raznim jezicima. (rv/bitno.net)