Primivši sudionike 56. generalnog kapitula Reda augustinaca rekolekata, papa Franjo je potaknuo na razmatranje lika svetoga Josipa, kojeg krasi očinsko srce i hrabra kreativnost.

Potrebno je u ovim vremenima hodati zajedno, uvijek prema naprijed, s pogledom i srcem usmjeren na Isusa, istaknuo je Papa, pozivajući se na geslo kapitula Reda augustinaca rekolekta: Hodimo zajedno ‘Ja dođoh da život imaju’ (Iv 10, 10).

Na putu kojim koračate – onaj sinodalnosti, u zajedništvu s čitavom Crkvom, predlažem vam ponovno razmatranje lika svetoga Josipa, kazao je Papa, podsjećajući kako se njegov blagdan slavi ove subote, 19. ožujka, a kojeg augustinci rekolekti časte i kao zaštitnika Reda.

Dovesti povjerenu djecu Bogu

Volio bih da budemo svjesni, rekao je Sveti Otac, kako je svaka osoba posvećenog života, redovnik, svećenik, pozvan, poput Josipa, imati „očinsko srce“, odnosno nemirno srce, koje se trudi ljubiti i čuvati djecu koja su mu povjerena, napose ona najkrhkija, koja pate, koja nisu imala iskustvo očinske ljubavi; te ne miruje dok ih ne dovedu Bogu, susretu s Njim, kako bi svi imali život, u izobilju ga imali.

No, ne može se biti pravi otac ako nemamo iskustvo djece Božje – koji nas ljubi i zna što nam je potrebno, napomenuo je Papa. Nemojmo prestati dolaziti Njemu svakoga dana s punim povjerenjem. On nas sluša, sluša naše čežnje i potrebe našeg srca te nas usmjerava kojim putem ići.

Krenuti u poslanje s pouzdanjem, hrabrošću i kreativnošću

Drugo obilježje svetoga Josipa koje je istaknuo papa Franjo je njegova, „kreativna hrabrost“. Nisu laka vremena, znamo to. Nisu bila ni za Josipa. Međutim on se uzdao u Boga u potpunosti, predao je svoje sposobnosti, talente, kako bi mu služio. Bog se zauzvrat uzdao u Josipa te mu dao svoju milost kako bi mogao izvršiti zahtjevno poslanje koje mu je povjereno. Tako i mi, ohrabrio je Papa, kao što smo učinili na dan našeg posvećenja, donosimo pred oltar sve što jesmo i dopustimo Bogu da to preobrazi u „žrtvu živu, svetu, Bogu milu“ (Rim 12, 1). Nakon ovog prinosa, kazao je Papa, krenimo u poslanje s pouzdanjem, hrabrošću i kreativnošću. On je s nama, hoda uz nas i pomaže nam donositi odluke.

Kako će Bog htjeti

Papa se u obraćanju osvrnuo i na pad broja zvanja, što nije slučaj samo u Redu augustinaca rekolekata. Ne može se pustiti da to prođe, kao da se nama nije dogodilo, moramo preuzeti odgovornost, kazao je Papa. Dok je mnogo obrazloženja zašto dolazi do pada broja zvanja, Papa je kazao kako si treba postaviti jedno teško, zahtjevno pitanje – gledati u budućnost, misliti na dan kada možda neće više biti augustinaca rekolekata, kada možda neće biti dovoljno svećeničkih zvanja. Treba pomisliti jesmo li dovoljno pripremili laike za pastoral u Crkvi? Jeste li pripremili ljude da nastave vašu duhovnost, koja je Božji dar, te ju nastave, upitao je.

Ne usuđujem se biti prorok i reći što će se dogoditi, rekao je Papa, priznajući kako ga stanje brine. Uzdam se u Gospodina, no moram reći ove stvari, kazao je. Pripremimo se za ono što će se dogoditi i prenosimo svoju karizmu, svoj dar, onima koji ga mogu nastaviti. Zadržimo karizmu čvrstom, zadržimo čvrsto tu posvetu života koju imamo, no nemojmo gajiti iluzije. Nastavimo s molitvom, ohrabrio je Papa, da Gospodin pošalje zvanja, ali i da nas pripremi da darujemo svoj dar kada nas je manje onome tko može s nama surađivati. Gospodin je dobar, on će nam dati potrebnu utjehu kako bismo donosili odluke. Zamolimo za milost, kazao je, da ih znamo donositi na vrijeme, kako će Gospodin htjeti – ne kako će nam poručiti neki sociolog ili psiholog – već kako će Bog htjeti.

Sveti Otac ohrabrio je redovnike da krenu naprijed, s pouzdanjem u Gospodinovo obećanje, kako bi izvršili poslanje Crkve u svijetu.