Papa je 22. ožujka prije podne primio u audijenciju ovjerovljene veleposlanike pri Svetoj Stolici. U svom obraćanju 185 diplomatskih predstavnika papa Franjo je upozorio na duhovno siromaštvo našega doba, koje se ponajviše odnosi na bogate države.

– Treba se boriti protiv materijalnog i duhovnog siromaštva – istaknuo je papa Franjo na prvom susretu s veleposlanicima pri Svetoj Stolici. Papa je osim toga ustvrdio da nema pravoga mira bez istine, a potvrdio je svoje zauzimanje za izgradnju mostova sa svim ljudima. Podsjećamo da 180 država održava diplomatske odnose sa Svetom Stolicom, te Europska unija, Suvereni malteški viteški red, te posebna misija – Ured Organizacije za oslobođenje Palestine.

– Ovo je idealni zagrljaj cijelom svijetu – rekao je Sveti Otac veleposlanicima – i prigoda da stignem do svih naroda svijeta, s njegovim radostima, dramama, iščekivanjima i željama, dodajući da su odnosi između država i Svete Stolice doista dobrotvorna prigoda za čovječanstvo. A dobro svakog čovjeka na ovoj zemlji zaista je u srcu Svete Stolice – ustvrdio je papa Franjo.

Papa je poželio da se pokrenu inicijative za uspostavljanje odnosa s državama koje još nemaju diplomatske odnose sa Svetom Stolicom, a potom je naveo glavne odrednice na kojima želi temeljiti zajednički hod s drugima: borba protiv siromaštva, materijalnoga i duhovnoga; podizanje mostova i izgradnja mira. – To su uporišne točke hoda na koji želim pozvati sve zemlje koje predstavljate – istaknuo je Papa.

Govoreći o odabiru svojega imena, rekao je da je prvi razlog što je uzeo ime Franje Asiškoga njegova ljubav prema siromašnima.

– A koliko siromašnih ima još u svijetu! S kolikom se patnjom susreću te osobe! Po uzoru na svetoga Franju, Crkva je uvijek nastojala da se na svakom uglu Zemlje brine i čuva one koji pate zbog neimaštine, a mislim da u mnogim vašim državama možete vidjeti velikodušno djelo kršćana koji nastoje pomoći bolesnima, siročadi, beskućnicima i svima koji su na rubu društva, i koji tako grade pravednije i ljudskije društvo – ustvrdio je papa Franjo.

Papa je upozorio i na drugu vrstu siromaštva, a to je duhovno siromaštvo našega doba i ponajviše se odnosi na bogate države. Papa je Benedikt XVI. to siromaštvo nazvao diktaturom relativizma, prema kojem je svatko sebi mjera a koji prijeti suživotu među ljudima. To je promišljanje papa Franjo povezao s izgradnjom mira koji je svjedočio sveti Franjo Asiški.

– Ali nema pravoga mira bez istine. Ne može biti mira ako je svatko sebi mjera, ako se svatko uvijek može pozivati na svoje pravo, ne uzimajući istodobno i dobro drugih, svih, ako se ne prizna da su svi ljudi na ovoj zemlji po svojoj naravi jednaki – istaknuo je Sveti Otac.

Govoreći pak o naslovima Rimskoga biskupa, rekao je da je jedan od njih i Pontifex – odnosno graditelj mostova s Bogom i među ljudima. Želim da dijalog među nama pridonese podizanju mostova između svih ljudi, kako bi svatko u drugome gledao brata kojega treba primiti i zagrliti, a ne neprijatelja ili suparnika – kazao je Papa te podsjetio na svoje talijansko podrijetlo koje ga potiče da „gradi mostove“. Uvijek je u meni živ dijalog između različitih mjesta i kultura, između jednoga i drugog kraja svijeta, danas zbliženih, međuovisnih, potrebnih da se susretnu, da stvore stvarne prostore za istinsko bratstvo. U tom je nastojanju uloga religije temeljna – primijetio je Papa dodajući:

– Ne mogu se podizati mostovi među ljudima a pri tom zaboravljati Boga, no vrijedi i suprotno: ne može se živjeti veza s Bogom, zanemarujući druge. Stoga je važno ojačati dijalog između raznih religija, mislim prije svega s islamom, a tijekom mise za početak pontifikata vrlo sam cijenio prisutnost brojnih civilnih i vjerskih uglednika iz muslimanskoga svijeta – kazao je papa Franjo dodajući:

– Osim toga, važno je također poticati sučeljavanje i s nevjernicima, kako ne bi prevladale razlike koje dijele i ranjavaju, nego da i u različitostima uvijek pobijedi želja da se grade veze istinskog prijateljstva među narodima. Zaključujući govor Papa je istaknuo potrebu da se nauči sve više voljeti našu Zemlju, a podsjetio je da sveti Franjo Asiški poučava duboko poštivanje svega stvorenoga kao i očuvanje okoliša koji vrlo često pohlepno iskorištavamo. (rv/bitno.net)