Nedavni susreti pape Franje s članovima američkog episkopata u Vatikanu pravo su vrelo zanimljivih informacija.

Prvo su se u javnosti pojavile Papine riječi kako će oni koji su fokusirani na ređenje oženjenih muškaraca i đakonisa biti razočarani novom pobudnicom (što se na kraju i dogodilo), da bi nekoliko dana kasnije Sveti Otac istaknuo vlastito razočaranje optužbama dijela vjernika sklonih reformama za “manjak hrabrosti”.

Catholic News Agency sada javlja kako se Papa tijekom sastanka s američkim prelatima osvrnuo i na patera Jamesa Martina te izjave nadbiskupa Paglie o eutanaziji.

Nekolicina biskupa koji su se 10. veljače susreli s papom Franjom, potvrdilo je za ugledni katolički medij kako je Sveti Otac komentirao svoj sastanak s kontroverznim isusovcem poznatim po pastoralnom djelovanju prema pripadnicima LGBT pokreta, no koji je često kritiziran zbog zanemarivanja potpunog crkvenog Nauka o homoseksualnosti.

Sastanak se odvio 30. rujna prošle godine, desetak dana nakon što je umirovljeni nadbiskup Philadephije Charles Chaput pozvao vjernike na oprez po pitanju poruka koja šalje p. Martin.

Podsjećamo, Chaput je napisao da Martin pogrešno “budi nadu da bi se Crkveni nauk o ljudskoj seksualnosti mogao promijeniti”.

Mnogi mediji tada su sastanak Svetog Oca i poznatog isusovca protumačili kao Papinu podršku djelovanju patera Martina, osobito jer se, piše CNA, razgovor dogodio u papinskoj knjižnici, prostoru rezerviranom za audijencije na visokoj razini.

“Izabravši susresti ga na tom mjestu, papa Franjo poslao je javnosti poruku. Na neki način, sam sastanak bio je poruka”, izvjestio je nakon sastanka magazin America, za koji članke redovito piše i p. Martin.

No američki biskupi ističu kako im je Sveti Otac otkrio da, premda je prihvatio poziv na sastanak s američkim isusovce, nije imao namjeru tome davati dodatni značaj.

Dapače, navodno je papa Franjo “jasno istaknuo svoje nezadovoljstvo” načinom na koji su novinari interpretirali i prezentirali susret.

“Sveti Otac je vrlo jasno istaknuo da je bio iznimno nezadovoljan cijelim slučajem s ocem Martinom i načinom na koji je njihov susret iskorišten. Bio je vrlo ekspresivan, ljutnja je bila jasno prisutna – kako u njegovim riječima, tako i na njegovom licu. Osjećao se iskorištenim.”

Biskup je dodao da im je Papa poručio kako je cijela situacija riješena, tj. “da je ocu Martinu očitana ‘bukvica te da su kontaktirani i njegovi nadređeni”.

CNA je za komentar kontaktirao spomenutog isusovca koji je odgovorio kako ne može govoriti o sadržaju onoga što mu je Sveti Otac rekao jer je zatražio od njega da detalje ne dijeli s medijima.

Pater Martin dodao je samo kako se “osjećao istinski inspirirano, utješeno i ohrabreno polusatnom audijencijom u Apostolskoj palači, koja se dogodila na njegov (Papin) poziv”.

Još jedna tema o kojoj se navodno raspravljalo na sastanku sa Svetim Ocem bila je izjava nadbiskupa Vincenza Paglie, predsjednika Papinske akademija za život, koji je u prosincu na jednoj konferenciji istaknuo kako bi držao za ruku osobu tijekom potpomognutog samoubojstva te da to ne vidi kao implicitnu podršku praksi kojoj se Crkva protivi.

Papa je navodno rekao biskupima da svećenici trebalo milosrdno ljubiti one koji pate od terminalnih bolesti, ali da ne mogu “pratiti” nekoga tko poduzima čin samoubojstva.

Tino Krvavica | Bitno.net