Vrhovni poglavari svih libanonskih kršćanskih vjerskih zajednica okupili su se na Dan molitve za Libanon, u četvrtak 1. srpnja, s papom Franjom u Vatikanu, da bi zajednički isprosili dar mira za Zemlju Cedrova, koja je desetljećima izložena unutarnjim političkim, društvenim i vjerskim trzavicama i oružanim sukobima.

Papa Franjo najprije je u svojoj rezidenciji u Domu sv. Marte pozdravio šestoricu patrijarha: maronitskog patrijarha Antiohije i cijeloga Istoka kardinala Bécharu Boutrosa, grkopravoslavnog patrijarha Antiohije  Youhanna X., siropravoslavnog patrijarha Antiohije i cijelog Istoka Afrema II., grkomelkitskog patrijarha Antiohije Youssefa Absija, armenskog katolikosa Cilicije Arama I. i sirokatoličkog patrijarha Antiohije Mora Ignacija Youssefa III., te predsjednika Vijeća evangeličkih zajednica u Siriji i Libanonu Josipa Kassabija, kaldejskog biskupa Beiruta Michela Kassarjija, latinskoga apostolskog vikara za Beirut Césara Essayana, prefekta Kongregacije za istočne Crkve kardinala Leonarda Sandrija te apostolskog nuncija u Libanonu Josepha Spiteria.

Zatim su pješke krenuli u baziliku sv. Petra. Već sam ulazak u baziliku kroz „vrata molitve“ imao je simboličko značenje tog vjerničkog pothvata, koji je zamislio još papa Ivan Pavao II. 1991. godine i nastavio sazivom izvanredne biskupske sinode 1995. posvećene Libanonu. Nad grobom sv. Petra su se pomolili i pojedinačno su upalili svijeće u znak nade libanonskog naroda.

Predstavnici libanonskih vjerskih zajednica potom su zajedno sa Svetim Ocem i njegovim suradnicima otišli u apostolsku palaču gdje su iza zatvorenih vrata pod predsjedanjem nuncija Spiteria održali tri zasjedanja i razmotrili vjersko i političko stanje u Libanonu.

Dan molitve za mir u Libanonu završava u predvečerje ekumenskom molitvom i čitanjem svetopisamskih odlomaka na arapskom, sirijskom, armenskom i kaldejskom jezikom popraćenim pjesmama raznih obreda nazočnih u Libanonu. Zbog protuepidemijskih mjera simbolička izmjena mira bit će prilagođena. Skupina mladih predat će kršćanskim vođama upaljenu svijeću, simbol mira,  koju će sudionici postaviti na poseban svijećnjak. Na kraju će se papa Franjo obratiti vrhovnim poglavarima svih libanonskih kršćanskih vjerskih zajednica posebnim govorom i zahvalnicom.