Papa Franjo kazao je argentinskom novinaru da je njegov drugi susret s moskovskim patrijarhom Kirilom otkazan te objasnio kako njegov posjet Kijevu nema smisla ako će se ruska invazija nastaviti idući dan, prenosi Crux.

“Ne mogu učiniti ništa što bi ugrozilo više ciljeve koji su okončanje rata, primirje ili barem humanitarni koridor”, kazao je Franji u razgovoru za argentinski La Nacion. “Kakva bi bila korist od papinog posjeta Kijevu ako bi se rat idući dan nastavio?”, dodao je.

Što se tiče odbijanja da spomene Rusiju ili njezinog predsjednika Putina, Franjo je kazao da nijedan papa nikada ne osuđuje državnog poglavara, “još manje zemlju, koja je iznad svojeg državnika”.

Govoreći o svojem posjetu ruskom veleposlanstvu u Vatikanu na dan početka agresije Sveti Otac je kazao da je ideja posjeta bila njegova te objasnio njezine motive.

“Jasno je svima koji žele vidjeti da sam vlastima sugerirao da mogu smjesta okončati rat”, kazao je Papa te dodao: “Da budem iskren, htio bih učiniti nešto da ne bude više niti jedne smrti u Ukrajini. Niti jedne. I spreman sam učiniti bilo što.”

“Svaki rat je zastario u ovom svijetu i u ovom stupnju razvoja civilizacije. Zato sam javno poljubio ukrajinsku zastavu. Bila je to gesta solidarnosti s njihovim mrtvima, njihovim obiteljima i onima koji trpe jer su prognani”.

Govoreći o patrijarhu Kirilu, Franjo je kazao kako je njegov odnos s ruskim pravoslavnim poglavarom “jako dobar” te da žali što je Vatikan morao otkazati njihov drugi susret “koji je smo zakazali za lipanj u Jeruzalemu”.

“Naša diplomacija je shvatila da bi susret između nas dvojice u ovom trenutku mogao dovesti do prevelike zbunjenosti”, kazao je Papa.

Dodao je kako je uvijek promicao međureligijski dijalog te da je jedna od stvari na koju je najponosniji to što je u Buenos Airesu uspio okupiti kršćane, Židove i muslimane u plodnom razgovoru. “Istu tu politiku promičem i u Vatikanu”, kazao je.