U razgovoru za talijansku televizijsku postaju TV2000 papa Franjo je progovorio o nizu tema, pa i susretu tijekom Godine milosrđa koji je ostavio najveći dojam na njega. Kako je rekao – bio je to susret s mladom trudnom Afrikankom koju su u njezinoj rodnoj zemlji natjerali na prostituciju pri čemu je prošla kroz pakao.

Susret s mladim ženama koje su bile iskorištene kao seksualno roblje dogodio se u kolovozu u Rimu. Papa se u razgovoru prisjetio kako mu je mlada žena ispričala kroz što je morala prolaziti te kako su je tjerali da se prostituira kada je bila u već poodmakloj trudnoći.

Ispričala mu je također, a njezinu je priču sada Papa prvi put prenio u javnosti, da je morala roditi sama na ulici te da joj je djevojčica umrla od hladnoće nedugo nakon poroda.

“Tjerali su je raditi do zadnjeg dana, a ako ne bi donijela dovoljno novca svojim eksploatatorima, onda bi je tukli. Jedna druga žena koju sam upoznao taj dan imala je odrezane uši jer je bila kažnjena zato što nije donijela dovoljno novca”, rekao je Papa.

“Kada sam čuo te priče o njihovoj patnji, nisam mislio samo na one koji su ih iskorištavali, nego i na ljude koji su plaćali za seks s njima. Zar im nije bilo jasno da tim novcem pomažu one koji iskorištavaju te žene”, pojasnio je.

Papa je progovorio i o Godini milosrđa te njezinim plodovima. Rekao je kako je tijekom jubilarne godine “posijano puno sjemena” i kako je čuo puno priča iz biskupija diljem svijeta o ljudima koje je Jubilej približio Crkvi i ojačao njihov osobni odnos s Isusom.

Papa je progovorio i o tome kako se svaki dan moli za milost “smisla za humor”, jer on čini da gledamo na stvari iz drugačije perspektive.

Također, upitan što mu više smeta – oni koji ga kritiziraju ili oni koji mu se neprestano ulizuju, Papa je odgovorio:

“Ovi drugi! Alergičan sam na ulizice…”

Protiv stresa se bori, kako je rekao, s puno molitve i redovitim spavanjem.

“Uspijevam svaku večer barem šest sati čvrsto spavati i to mi jako pomaže”, rekao je.

Bitno.net