Vatikan

Biskupska se sinoda sučeljava s izazovom nove evangelizacije, a i cijela Crkva moli za misionare, obilježavajući misijski dan, u tim se okolnostima slavila sveta misa za proglašenje sedmero svetaca iz šest različitih naroda. Na Trgu svetoga Petra u nazočnosti više od osamdeset tisuća hodočasnika, Papa je na svetoj misi u koncelebraciji sa sinodskim ocima svetima proglasio blažene: Giacoma Berthieuja, Pietra Calungsoda, Giovannija Battistu Piamartu, Mariju Carmen Sullés y Barangueras, Mariannu Cope, Catherinu (Kateri) Tekakwitha i Annu Schäffer.

Crkva oživljava svijest da je cjelokupna u trajnom služenju čovjeku i evanđelju, poput Onoga koji je sam sebe darovao sve do žrtve na križu – ustvrdio je Sveti Otac podsjećajući na živote novih svetaca.

Sin čovječji nije došao da mu služe, nego da On služi i da dadne život svoj kao otkup mjesto svih – te su riječi bile, a koje smo slušali u današnjem misnom evanđelju svetoga Marka, životni program ovih sedmero blaženika koje je Crkva danas svečano uvrstila u slavni zbor svetaca – istaknuo je Sveti Otac u jučerašnjoj propovijedi nakon pozdrava službenim izaslanstvima i hodočasnicima te sinodskim ocima koji su sa Svetim Ocem slavili svetu misu za proglašenje novih svetaca.

Ističući kršćanski poziv da se u dalekim zemljama i zemljama drevnoga kršćanstva hrabro svjedoči i naviješta kršćanska poruka suobličujući se s Isusom Kristom, slijedeći njegov put, što potvrđuje i jučerašnje evanđelje, Papa je rekao da su to činili proglašeni sveci jer su herojskom hrabrošću i posvemašnjim predanjem Bogu velikodušno služili braći. Svetost u Crkvi oduvijek ima svoj izvor u otajstvu otkupljenja, koje je prorekao prorok Izaija kako smo čuli u prvom misnom čitanju: „Sluga moj pravedni opravdat će mnoge i krivicu njihovu uzeti na sebe“, a to je učinio Isus Krist, raspeti, uskrsli i proslavljeni – objasnio je Sveti Otac a potom je govorio o životima novih svetaca.

Novi se sveci – kazao je Sveti Otac nakon govora o svetoj Anni Schäffer iz Mindelstettena – razlikuju po podrijetlu, jeziku, narodnosti i društvenom staležu, ali svi su ujedinjeni s cijelim narodom Božjim u otajstvu Kristova spasenja. Neka svjedočanstvo novih svetaca, njihova života velikodušno darovanog iz ljubavi prema Kristu, i danas govori cijeloj Crkvi, a neka njihov zagovor ojača i podupre Crkvu u naviještanju evanđelja cijelome svijetu – poželio je Benedikt XVI. na kraju propovijedi.

Prije završetka svetoga misnoga slavlja Benedikt je XVI. još jednom progovorio o svečanosti te izmolio Anđeo Gospodnji. U prigodnom je govoru ponovno podsjetio na okolnosti ovoga slavlja u prigodi misijske nedjelje te održavanja Sinode biskupa o novoj evangelizaciji rekavši na početku doslovno: Prije no što završimo ovo slavlje obratimo se onoj koja je kraljica svih svetih, Djevici Mariji, s mišlju na Lourdes koji je pogođen poplavom rijeke Gave pa se čak i spilja ukazanja našla pod vodom. Povjerimo Mariji misionare i misionarke, svećenike, redovnike, redovnice i laike koji po svem svijetu siju riječi Evanđelja. Molimo također i za biskupe koji se sučeljavaju s izazovom nove evangelizacije za prenošenje kršćanske vjere. Potom je Papa pozdravio na njihovim jezicima skupine koje su iz različitih krajeva svijeta došli na ovo proglašenje novih svetica i svetaca. (rv/bitno.net)

Foto: www.vaticaninsider.com