PapaFoto: IKA
Papa je Benedikt XVI. jučer, 29. listopada, primio hrvatskoga premijera Zorana Milanovića, koji se potom susreo s Papinim državnim tajnikom kardinalom Tarcisiom Bertoneom i nadbiskupom Dominiqueom Mambertijem, tajnikom za odnose s državama.

Srdačni su razgovori – kako stoji u priopćenju Tiskovnoga ureda Svete Stolice – omogućili plodnu razmjenu mišljenja o izazovima pred kojima se Hrvatska nalazi u aktualnoj gospodarskoj krizi, kao i o temama općega interesa u okviru bilateralnih odnosa. S tim je u vezi spomenut skup organiziran u prigodi 20. obljetnice diplomatskih odnosa, koji je održan jučer poslijepodne. Što se pak tiče slučaja Dajla, dvije su se strane složile o što bržem rješavanju toga pitanja, i to u duhu tradicionalnoga prijateljstva između Svete Stolice i Republike Hrvatske.

Na kraju, ponovno je istaknuta potpora Svete Stolice legitimnim težnjama Hrvatske za punom europskom integracijom, a potom su se sugovornici zadržali na prilikama u regiji, uz poseban osvrt na stanje Hrvata u Bosni i Hercegovini – istaknuto je na kraju priopćenja.

Zbog poznatih zbivanja početkom godine pri smjeni vlasti u Hrvatskoj ovaj susret premijera s Papom odgođen je za prikladnije vrijeme, što se jučer i obistinilo. Stoga popodnevni okrugli stol ili konferencija o Svetoj Stolici i Hrvatskoj – dvadeset godina diplomatskih odnosa, samo potvrđuje ono što se reklo nakon Milanovićeva govora s Papom te drugim vatikanskim dužnosnicima. U prepunoj, naime, dvorani u Vatikanu na konferenciji su sudjelovali, osim hrvatskog veleposlanika pri Svetoj Stolici Filipa Vučaka, i predsjednik hrvatske vlade Zoran Milanović te tajnik za odnose s državama monsinjor Dominique Mamberti. Sva su izlaganje bila usmjerena prema onome što je i Zoran Milanović rekao nakon susreta sa Svetim Ocem i njegovim suradnicima: da nije bilo Vatikana, Hrvatska bi dugo morala čekati na međunarodno priznanje. Stoga valja spomenuti i druge sudionike popodnevnoga susreta, a svi su oni na svoj način ugradili svoja nastojanja u doba priznanja Hrvatske poput kardinala Angela Sodana, zatim kardinala Jean-Louisa Tauran, nuncija u Hrvatskoj Giulia Einaudija, kardinala Bozanića, te naš prvi veleposlanik pri Svetoj Stolici Ive Livljanić, nadbiskup Eterović, glavni tajnik Sinode biskupa te profesor na Europskom sveučilištu u Rimu Massimiliano Valente. Svi su oni sa svojih vidika i iskustava govorili o značenju samostalne Hrvatske i puta koji je morala teško proći. No teškoće nisu nestale. Tako primjerice bolno pitanje Dajle, kaže se, treba se riješiti uskoro, a Hrvatska mora voditi brigu o Hrvatima u Bosni i Hercegovini, koja nije država pro tempore ili privremena, kako je istaknuo Milanović nakon razgovora u Vatikanu. (rv/bitno.net)