Papa Franjo primio je u petak 1. travnja u Apostolskoj palači u Vatikanu poljskoga predsjednika Andrzeja Dudu s kojim je razgovarao o ratu u Ukrajini i sigurnost i miru u Europi, prenosi Vatican News.

Predsjednik Duda razgovarao je zatim i s državnim tajnikom kardinalom Pietrom Parolinom, te tajnikom za odnose s državama nadbiskupom Paulom Richardom Gallagherom.

U priopćenju Tiskovnoga ureda Svete Stolice ističe se da su srdačni razgovori bili posvećeni sukobu koji je u tijeku u Ukrajini, te sigurnosti i miru u Europi. U tom su se kontekstu sugovornici posebno osvrnuli na stanje ukrajinskih izbjeglica i prognanika te na potrebnu humanitarnu pomoć.

Izmijenjeni su i darovi, Sveti Otac poljskom predsjedniku darovao je medaljon sv. Martina i primjerke Poruke za mir, Dokumenta o ljudskom bratstvu i knjigu Statio Orbis od 27 ožujka 2020. Predsjednik Duda uzvratio mu je slikom kardinala Stefana Wyszyńskoga, foto-albumom prve godine svojega predsjedništva i zbirkom nosača zvuka Chopinove glazbe.

Poljska je dosad primila 2,3 milijuna izbjeglih iz susjedne Ukrajine, više no bilo koja druga zemlja.

Papa Franjo jasno je osudio rat u Ukrajini i istodobno pohvalio svaku zemlju koja je primila izbjeglice s ratnog područja. Sveti Otac poslao je u Ukrajinu i susjedne joj zemlje kurijalne kardinale Konrada Krajewskoga i Michaela Czernyja kako bi im izrazili njegovu utjehu i blizinu.