Muftija Hasanovic_

U kratkom razgovoru s Papom muftija je izrazio zahvalnost i zadovoljstvo susretom te je izrazio podršku nastojanjima pape Franje da se riješe statusna pitanja mnogih napaćenih i obespravljenih osoba diljem svijeta, kako muslimana u većinski kršćanskim zemljama tako i kršćana u većinski muslimanskim zemljama. Muftija je rekao i da je zbog svojih riječi i dijela papa Franjo stekao simpatije i podršku velikog broja muslimana. Također, muftija je rekao kako je model zaštite prava i uključenja vjerskih manjina u društvene tijekove primijenjen u Republici Hrvatskoj primjenjiv diljem svijeta te da će ga ponuditi i predstaviti “kako bismo dali doprinos u poboljšanju pozicije obespravljenih”.

Nakon susreta s Papom muftija se susreo s predsjednikom Papinskog vijeća za kulturu i međureligijski dijalog kardinalom Jean-Louisom Tauranom. Muftija je zahvalio na prijemu te je kardinala Taurana upoznao s modelom zaštite prava i uključenosti vjerskih manjina u hrvatsko društvo. Muftija je rekao da je model dokazan u praksi te da pridonosi boljem razumijevanju te da je primjenjiv i u drugim zemljama posebno u zemljama s većinski muslimanskim stanovništvom. Kardinal Tauran rekao je da je vrlo važna edukacija te da ono što radimo danas ostavlja posljedice na naraštaje koji dolaze te je međusobno nepoznavanje veliki uzrok straha i ignoriranja te da se protiv toga treba boriti.

Muftija je obrazložio korake kojima bi se predložena inicijativa za primjenu hrvatskog modela rješenja statusa manjinskih vjerskih zajednica u drugim dijelovima svijeta mogla realizirati, te je rekao kako ih je prethodno usuglasio s apostolskim nuncijem u Hrvatskoj nadbiskupom Alessandrom D’Erricom. Time je otvoren proces kojim bi se u budućnosti mogla riješiti brojna otvorena statusna pitanja vjerskih i drugih manjina diljem svijeta te bi se mogla zaustaviti masovna iseljavanja kao što je to slučaj s mnogima danas. U pratnji muftije bili su veleposlanik Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici Filip Vučak i tajnik Mešihata mr. Nermin Botonjić, priopćeno je na mrežnoj stranici Islamske zajednice u Hrvatskoj.  (IKA)