Papa Franjo primio je 20. ožujka predstavnike bratskih izaslanstava Crkava, crkvenih zajednica i međunarodnih ekumenskih tijela, predstavnike židovskog naroda i nekršćanskih religija, koji su došli u Rim prigodom proslave početka njegove službe rimskog biskupa i nasljednika apostola Petra.

Sveti Otac najprije je pozdravio carigradskoga ekumenskog patrijarha Bartolomeja I. s brojnim izaslanstvom koje je bilo nazočno na jučerašnjem misnom slavlju na Trgu Svetog Petra. Obratio se i predstavnicima ostalih pravoslavnih zajednica i istočnih Crkava kao i protestantskih zajednica i anglikanske zajednice, primijetivši da je u njima kao rimski biskup prepoznao duhovnu nazočnost njihovih zajednica. Na toj vjerskoj svečanosti doživio sam još jače molitvu za jedinstvo među Kristovim vjernicima gledajući na neki način potpuno ostvarenje tog jedinstva, koje ovisi o Božjem naumu i našoj iskrenoj suradnji, rekao je papa Franjo i istaknuo važnost Godine vjere, koju je proglasio njegov predšasnik Benedikt XVI. Želim nastaviti tih pothvatom u nadi da će potaknuti sve na hod vjere. Spomenuo je i 50. obljetnicu obilježavanja početka Drugoga vatikanskog sabora i važnost njegove poruke suvremenom svijetu koji je još uvijek podijeljen, pun sporova, sukoba i suparništva. Što više budemo vjerovali u Božju volju svojim mislima, riječima i djelima, jače ćemo stvarno ići prema jedinstvu, rekao je papa Franjo, zajamčivši da će svim silama raditi na tome. Zamolio ih je da njegove pozdrave svojim vjernicima.

Obraćajući se potom pripadnicima nekršćanskih religija, Papa je istaknuo povezanost kršćanstva sa židovstvom. Muslimanima je zahvalio za njihovu nazočnost, jer u njoj vidi osjetljivi znak volje za rastom u uzajamnom poštovanju i suradnji na dobro čovječanstva. Katolička Crkva svjesna je važnosti promicanja prijateljstva i poštovanja muškaraca i žena u tradicijama raznih religija, primijetio je Papa i istaknuo da je to vrlo važno i da je Crkva toga svjesna kao što svjedoči Papinsko vijeće za međuvjerski dijalog. Katolička Crkva isto je tako svjesna odgovornosti koju svi snosimo prema svim stvorenjima, koja moramo ljubiti i čuvati. Istaknuo je još jednom da vjernici svih religija mogu mnogo učiniti za siromahe kao i za one koji trpe, podupirući pravdu, promičući pomirenje i gradeći mir i ne dopuštajući da prevlada vizija svođenja ljudske osobe na jednu jedinu dimenziju, po kojoj se čovjeka svodi na proizvođača i potrošača. To je, prema njegovu uvjerenju, jedna od najvećih opasnosti za suvremenog čovjeka. Poznato je da je i u nedavnoj povijesti čovjek izazvao velika nasilja i pokušao odstraniti Boga i sve što je Božje s obzorja čovječanstva. Zbog toga još više osjećamo vrijednost svjedočenja u suvremenom društvu izvorne otvorenosti transcendentalnosti, koja je utkana u ljudsko srce. U tome osjećamo da smo bliski svim ljudima, pa i onima koji ne pripadaju nijednoj vjerskoj tradiciji, ali ipak traže Božju istinu, dobrotu i ljepotu i tako postaju naši saveznici u obrani ljudskog dostojanstva, izgradnji mirovnog suživota među narodima i brižnog čuvanja stvorenoga, zaključio je papa Franjo. (ika/bitno.net)