Papa

Castel Gandolfo ima sve ono lijepo što se može očekivati od brežuljkastoga krajolika. Sličnim je riječima papa Benedikt XVI. prošle godine izrazio veliko zadovoljstvo pogledom koji se širi iz toga gradića, izabranoga za ljetnu rezidenciju papā iz posljednjih šest stoljeća.

U utorak popodne Papa je istaknuo da je Castel Gandolfo mali gradić okružen ljepotom stvorenoga. Riječi su to koje će zacijelo ostati utisnute u misli njegovih stanovnika, a Sveti ih je Otac izgovorio po dolasku u rezidenciju, kada se po običaju pojavio na prozoru kako bi pozdravio mnoštvo okupljeno ispred palače. Dragi prijatelji, sretan sam što sam stigao ovamo na odmor, i svima želim dobar odmor i puno svježine. Nadamo se da ćemo se u ovom lijepom malom gradiću okruženom ljepotom stvorenoga moći obnoviti duhovno i tjelesno – rekao je Sveti Otac.

Već je poznato da će Papa sve do kraja srpnja uživati u odmoru od svih institucionalnih obveza, osim nedjeljne podnevne molitve Anđeoskoga pozdravljenja. Jednako je tako poznato – kako je jučer istaknuo i pater Federico Lombardi, ravnatelj Tiskovnoga ureda Svete Stolice – da će Papa u nekim prigodama otići na mjesta u blizini svoje ljetne rezidencije. Bit će to, primjerice, u ponedjeljak, kada će Sveti Otac poći u kuću redovnika verbita u Nemiju, kako bi ih posjetio tragom sjećanja na vrijeme prije gotovo 50 godina, kada je mladi Joseph Ratzinger, sudionik Drugoga vatikanskog sabora kao stručnjak, boravio neko vrijeme u tom samostanu. Petnaestoga će srpnja pak poći u pastoralni pohod susjednoj biskupiji Frascati.

Osvrnuvši se na ponovni Papin boravak u biskupiji Albano, u kojoj je smješten Castel Gandolfo, mjesni biskup Marcello Semeraro, napomenuo je da Sveti Otac često podsjeća koliko je ljetno vrijeme pogodno, prije svega za dulji razgovor s Gospodinom, za opušteniju, mirniju molitvu. Biskup je potom podsjetio na pismo koje je Sveti Otac napisao u prigodi Svjetskoga dana obavijesnih sredstava, kada je povezao tišinu i riječ: ljetno je vrijeme također prigoda da se saberemo u tišini, u učenju, čitanju dobre knjige, ali i uspostavljanju zdravih odnosa. Tu posebno mislim na odnos između roditelja i djece, kao i na solidarnost prema svakoj potrebitoj osobi – napomenuo je biskup Semeraro te dodao da Papa među ostalim u svojim podnevnim nagovorima tijekom ljeta često ističe da valja znati uživati u ljepoti prirode, ali ponajviše – kako je rekao – Sveti nam Otac daje primjer kako se odnositi prema Bogu, prema sebi samima, prema drugima i prema prirodi.

U mnoštvu koje je sinoć dočekalo Svetoga Oca ispred ljetne rezidencije u Castel Gandolfu, bila je i skupina ministranata iz Zagreba. (rv/bitno.net)