Draga braćo, nije li možda stigao čas kada bi trebalo, uz pomoć Duha, dati još jedan poticaj našem hodu kako bismo uklonili stare predrasude i konačno nadvladali štetno rivalstvo? – upitao je papa Franjo u govoru izaslanstvu Ekumenskoga carigradskog patrijarhata, kojemu je na čelu bio metropolit Emmanuel, a koje je primio danas u okviru tradicionalne razmjene izaslanstava povodom proslave zaštitnikā: 29. lipnja u Rimu za proslavu svetih Petra i Pavla, te 30. studenog u Istanbulu za proslavu svetoga Andrije.

Na poticaj dramatične krize prouzročene bolešću COVID-19, koja je – kako je rekao Papa – zlo, ali i kamen kušnje koji nameće izbor između stvari s kojima valja nastaviti i onih koje ne treba činiti u budućnosti, Papa je, što se tiče pitanja punoga zajedništva, pred braću pravoslavce stavio izbor. Dva su, naime, puta – rekao je Papa – put okretanja sebi, u traženju vlastitih sigurnosti i mogućnosti, ili put otvaranja drugima, uz opasnosti koje to nosi, ali ponajviše uz plodove milosti koje jamči Bog.

Gora od ove krize bila bi jedino mogućnost da ju ne iskoristimo – napomenuo je Papa te objasnio – ne naučivši od nje lekciju poniznosti koja nas uči da je nemoguće živjeti zdravi u bolesnom svijetu i nastaviti sa svime kao nekada, ne shvaćajući ono što prije nije bilo dobro.

I sada bi velika želja za povratkom u normalnost mogla prikriti besmislenu želju da se ponovno oslonimo na lažne sigurnosti, navike i projekte čija je svrha isključivo zarada i ostvarivanje vlastitih interesa, ne vodeći brigu o planetarnim nepravdama, vapaju siromašnih i lošem zdravlju našega planeta. Kriza nameće sud, razdvajanje onoga što čini dobro i onoga lošeg, poput zemljoradnika koji odvaja dobru pšenicu od pljeva koji se baca – istaknuo je papa Franjo.

Za kršćane na putu prema punom zajedništvu, riječ je o tomu da ponovno krenu od temelja i pitaju se kako žele nastaviti: sa starim predrasudama i štetnim rivalstvom ili rušeći zidove i otvarajući novu fazu u odnosima među našim Crkvama, obilježenu zajedničkim hodom, željom da se učine stvarni koraci naprijed i istinskim osjećajem odgovornosti jednih za druge? – upitao je Papa te dodao da pritom valja uvijek voditi računa o razlikama koje treba nadvladati kroz dijalog, te u ljubavi i istini.

Na kraju audijencije Papa je uputio srdačne pozdrave patrijarhu Bartolomeju koji nije mogao doputovati u Rim. Osjećam ga kao svojega pravog brata – rekao je papa Franjo koji nije nikada zanijekao čvrstu povezanost s pravoslavnim patrijarhom.