Potporu molitvom – zatražio je papa Franjo u Pismu obiteljima, upućenom u vidiku izvanredne opće skupštine Biskupske sinode koja će se održati u listopadu ove godine, o temi „Pastoralni izazovi obitelji u kontekstu evangelizacije“. U pismu, koje je objavljeno 25. veljače, Sveti Otac podsjeća da je Crkva pozvana naviještati Evanđelje, suočavajući se također s novim pastoralnim problemima koji se odnose na obitelji.

Da bi se obratio obiteljima, papa je Franjo odlučio – kako je napisao – pojaviti se izravno „na pragu“ njihova doma. To radi podsjećajući da sljedeća sinoda uključuje cijeli Božji narod, od biskupâ do svećenikâ, i do Bogu posvećenih laika partikularnih Crkvi u svijetu, koji aktivno sudjeluju u njezinoj pripremi, konkretnim prijedlozima, i nužno potrebnim prinosom u molitvi. To je, ukratko, ono što Sveti Otac traži od obiteljī u cijelom svijetu.

Potpora je molitve vrlo potrebna i znakovita, a posebice molitva – kako je napisao papa Franjo – „dragih obitelji“. Sinoda je, naime, na poseban način posvećena njima, njihovu pozivu i poslanju u Crkvi i u društvu, problemima u braku, u obiteljskom životu, problemima odgoja djece, te ulozi obiteljī u poslanju Crkve. Papa stoga potiče na snažnu molitvu Duhu Svetomu, da prosvijetli sinodske oce i vodi ih u njihovoj zahtjevnoj zadaći. Molitva će obitelji za sinodu biti – prema Papinim riječima – dragocjeno blago koje će obogatiti Crkvu.

Papa Franjo potom u pismu objašnjava da će nakon ove izvanredne sinode, sljedeće godine biti održana redovna sinoda, koja će također biti posvećena obitelji. A u rujnu 2015. godine, u Philadelphiji će se održati Svjetski susret obiteljī. Papina je želja stoga da kroz te događaje Crkva prođe istinski put rasuđivanja, te da primijeni odgovarajuća pastoralna sredstva kako bi pomogla obiteljima suočiti se sa sadašnjim izazovima uz pomoć svjetla i snage koji dolaze iz Evanđelja.

Evo zbog čega Papa traži „pomoć“ od kršćanskih obitelji; traži od njih da se osjete odgovornima za svoje poslanje u ovomu našem, tako zbunjenom i nemirnom, svijetu – kazao je nadbiskup Paglia predstavljajući Papino Pismo obiteljima. (Radio Vatikan/Bitno.net)