Papa

Papa Benedikt XVI. pozvao je na učinkovitiju državnu zaštitu obitelji. “Država je pozvana prepoznati posebni identitet obitelji, utemeljen na braku i otvoren prenošenju života”, rekao je Papa političarima u Milanu 2. lipnja. K tome država mora jamčiti pravo roditelja na “slobodu odgoja” djece u skladu s njihovim uvjerenjima. Država koja to ne osigurava, neće pravedno postupati prema obitelji. Također se mora zauzimati za zaštitu života i spriječiti “proizvoljne pritiske”. Benedikt XVI. zauzeo se za obitelj pred predstavnicima javnog života, poduzetnicima i vojnim časnicima s kojima se susreo u nadbiskupskom dvoru tijekom Svjetskog susreta obitelji u Milanu.

U svom glavnom govoru, koji je sadržajno sličan govoru pred njemačkim Bundestagom, Papa je pozvao na utemeljenje državnih zakona na prirodnom pravu. Nadilaženje konfesionalnih država ne bi trebalo voditi do stvaranja posve pozitivističkih propisa, koji se usklađuju isključivo s voljom većine. Takvi propisi ne mogu iznjedriti etičke norme, rekao je poglavar Katoličke crkve.

Benedikt XVI. je naglasio da odvojenost Crkve i države ne znači da je sloboda privilegij za neke malobrojne, nego je ona “dragocjeno pravo” svih. To znači da se svima mora osigurati da mogu živjeti život u uzajamnom poštivanju i unutar odgovarajućih zakona. No, sloboda ne predstavlja hir pojedinca, nego znači da svatko u njoj nosi dio odgovornosti. To osiguravati javni je interes i zadaća politike. Političari, koji se u potpunosti stavljaju u službu općeg dobra zastupaju “oplemenjenu” i produbljenu politiku koja ih uzdiže do jednog oblika ljubavi prema bližnjemu, rekao je Papa. (ika/bitno.net)