Draga braćo i sestre!

U biblijskim čitanjima ove nedjelje – druge kroz godinu – na vidjelo izbija tema poziva: Evanđelje nam donosi Isusov poziv prvih učenika, a prvom čitanje poziv proroka Samuela. U oba izvješća ističe se važnost osobe koja ima ulogu posrednika, pomažući osobama pozvanim prepoznati Božji glas i slijediti ga. U Samuelovom slučaju riječ je o Eliji, svećeniku iz hrama u Šilu, gdje se nekada davno čuvao Kovčeg saveza, prije nego je prenesen u Jeruzalem. Jedne noći Samuel, koji je još bio dječak i od najmanjih nogu služio u hramu, začu u snu tri put da ga netko doziva i trči Eliji. Ali nije ga on zvao. Treći put Elija je shvatio i reče Samuelu: “Idi i lezi; a ako te zovne, ti reci: ‘Govori, sluga tvoj sluša'” (1 Sam 3, 9). Tako je i bilo, i od tada pa nadalje Samuel je naučio prepoznavati Božje riječi i postade njegov vjerni prorok. U slučaju Isusovih učenikâ, posrednik je Ivan Krstitelj. Naime, Ivan je imao široki krug učenika, a među njima su bila i po dvojica braće: Šimun i Andrija, Ivan i Jakov, ribari iz Galileje. Upravo dvojici od njih Krstitelj je skrenuo pozornost na Isusa, dan nakon njegova krštenja na rijeci Jordanu. Pokaza im na nj i reče: “Evo Jaganjca Božjega” (Iv 1, 36), što znači: Evo Mesije. I ona dvojica odlučiše poći za Isusom, ostadoše dugo s njim i uvjeriše se da je on uistinu Krist. Odmah to rekoše i ostalima te se tako oblikovala prva jezgra onoga što će kasnije postati apostolski zbor.

U svjetlu tih dvaju tekstova želim istaknuti presudnu ulogu duhovnog vodstva u hodu vjere i, na osobit način, u odgovoru na poziv posebnog posvećenja za službu Bogu i njegovu narodu. Već sama kršćanska vjera, po sebi, pretpostavlja navještaj i svjedočenje: naime ona se sastoji u prianjanju uz radosnu vijest da je Isus iz Nazareta umro i uskrsnuo, da je Bog. Tako se i poziv na nasljedovanje Isusa izbliza, odričući se zasnivanja vlastite obitelji radi posvećivanje velikoj obitelji Crkve, obično zbiva posredstvom svjedočenja i prijedloga jednog “starijeg brata”, obično svećenika. No, to nipošto ne isključuje temeljnu ulogu roditelja, koji svojom iskrenom i radosnom vjerom i svojom bračnom ljubavlju pokazuju da je lijepo i moguće graditi čitav život na Božjoj ljubavi.

Dragi prijatelji, molimo Djevicu Mariju za sve odgojitelje, osobito svećenike i roditelje, da imaju punu svijest o važnost svoje duhovne uloge, kako bi u mladima, osim ljudskog rasta, potpomogli odgovor na Božji poziv, da uzmognu reći: “Govori, Gospodine, sluga tvoj sluša”. (ika/bitno.net)