Snažan poziv velikim svjetskim silama da razmotre stanje na Bliskom istoku, a posebno u Siriji, sadržan je u spomenutomu Papinu odgovoru britanskom Premijeru, u kojemu također traži da se pridonese u postizanju neposrednoga i trajnoga prekida vatre, i da se sve sukobljene strane dovedu za pregovarački stol. Izgradnja je mira, naime, za Svetoga Oca nužno potreban uvjet za zaštitu ženâ, djece i nedužnih žrtava, te za iskorjenjivanje gladi.

Papa je Franjo potom potaknuo da se svaka politička i gospodarska aktivnost poveže s čovjekom, jer je cilj obiju tih aktivnosti upravo služenje ljudima, počevši od najsiromašnijih i najslabijih. Politika i gospodarstvo moraju s jedne strane omogućiti najveći izraz slobode, te osobne i zajedničke kreativnosti, a s druge pak promicati i jamčiti da se one uvijek obavljaju odgovorno i u smislu solidarnosti, uz posebnu pozornost prema najsiromašnijima.

[facebook]Ako želiš biti na izvoru bitnih informacija, klikni Like![/facebook]

Sveti se Otac osvrnuo i na nužno potrebno konačno uklanjanje zla gladi, i jamčenje prehrambene sigurnosti, te napomenuo da materijalno i duhovno blagostanje čovjeka ima biti polazna točka svih političkih i gospodarskih rješenja, kao i mjera njihove djelotvornosti i etičnosti. Sadašnja opća kriza pokazuje da etika nije izvan gospodarstva, nego je njezin sastavni dio, i razlog zbog kojega i dugoročne mjere koje će se primjenjivati, kao i hitne opće mjere, ima voditi etika istine. Novac i druga sredstva imaju služiti, a ne vladati – istaknuo je na kraju papa Franjo te dodao da je besplatna solidarnost bez interesa ključ dobroga općega gospodarskog djelovanja.

Britanski je premijer Cameron pak, u svojemu pismu, prikazao prednosnice koje je utvrdilo britansko predsjedništvo skupine G8 za 2013. godinu, a koje se odnose prije svega na slobodnu međunarodnu trgovinu, državne blagajne, te transparentnost vladâ i gospodarskih agenata.

(rv/bitno.net)