Papa Franjo primio je 14. ožujka udrugu “Duša za društveno u poslovnim vrijednostima” (Anima per il sociale nei valori d’impresa), neprofitnu udrugu koja okuplja poduzetnike usmjerene na širenje kulture društveno odgovornog poslovanja i održivosti na ekonomskoj, društvenoj i ekološkoj razini. Kako je kazao Papa, gospodarstvo mora biti slobodnije od moći financija; globalizacijom se mora “upravljati“ na način da globalno ne bi išlo na štetu lokalnog.

Riječ “duša“ u nazivu udruge, koja je osnovana 2001. godine, vrlo je zahtjevna, primijetio je Papa. Ona predlaže stvarnost koja nije vidljiva, ali iznutra potiče i pokreče radno okruženje.

Držeći cilj usmjeren na opće dobro, potrebno je da se politika i gospodarstvo, u stalnom međusobnom dijalogu, odlučno stave u službu života, ljudskog života i života svega stvorenoga, našeg zajedničkog doma, kazao je Papa. Nakon financijske krize iz 2007. i 2008. godine, iako je bilo pozitivnih reakcija, svijet je u biti nastavio i dalje upravljati po zastarjelim kriterijima, smatra Papa. Da ne govorimo o geopolitičko-vojnoj sferi, dodao je, gdje razni regionalni ratovi, a posebno rat koji je u tijeku u Ukrajini, pokazuju da oni koji upravljaju sudbinama naroda još nisu shvatili pouku tragedija dvadesetog stoljeća.

Vi, koji uglavnom predstavljate stvarnost malih i srednjih poduzeća, itekako ste svjesni koliko je u ovom kontekstu teško razvijati i otvarati radna mjesta u skladu s etičkim vrijednostima i društvenom odgovornošću. Ali ne smijemo se obeshrabriti i biti malodušni, naglasio je Sveti Otac.

Neki misle da su etički i društveni kriteriji poput “kaveza“ koji mrtve slobodu i ekonomsku kreativnost. U stvarnosti je sasvim suprotno, ili bi barem to moglo biti. Želimo li da svijet u budućnosti bude useljiv i dostojan čovjeka, gospodarstvo mora biti slobodnije od moći financija i kreativnije u traženju oblika proizvodnje usmjerenih na cjelovitu ekologiju. Da ekonomija bude konkretna, a ne u “tekućem“ ili pak „plinovitom“ stanju, kao što zna biti s financijama. Globalizacijom se mora “upravljati“ na način da globalno ne bi išlo na štetu lokalnog, već da obje dimenzije budu u kreposnoj i plodonosnoj vezi, kazao je papa Franjo.

Izgradnja nove ekonomije, uz poštovanje ljudskog dostojanstva i okoliša, može i mora krenuti od dna, rekao je Papa, navodeći kako već postoje mnoga takva iskustva koje je potrebno komunicirati i razmijeniti.

Za kraj, Papa je dao jedan “biskupov“ savjet: ako želite biti “duša“ u poslovnome svijetu, nemojte zanemariti brigu o vlastitoj duši, onoj koja nam dolazi od Boga. Kako bismo to mogli, moramo se oduprijeti iskušenju aktivizma – koji ponekad razara ljudsku nutrinu – te naći vrijeme za razmišljanje, razmatranje, kontemplaciju. Iz toga razloga udruga može isto tako biti korisna s prijedlozima. No, kako je naglasio Rimski biskup, to je prije svega osobna potreba. Svatko, ako želi pokretati, animirati, mora dopustiti da ga iznutra animira dobro, lijepo, istinito. Tomu svjedoče talijanski poduzetnici koji su znali povećati ne samo profit već i život, kvalitetu života, kvalitetu rada, sa slobodom i kreativnošću jer su imali prosvijetljenu savjest. Ono vodi u “pjesništvo“. Ljudski je rad, naime, pjesništvo, činiti, naglasio je na kraju papa Franjo.