Foto: Zvonimir Atletić/ShutterstockU svom prvom obraćanju Sudu Države Vatikanskog Grada prilikom inauguracije 91. sudske godine, papa Franjo istaknuo je puno povjerenje u napredak postignut reformama koje je Sveta Stolica pokrenula na području zakonodavstva, a u punom poštovanju međunarodnih obveza.

“Ta je reforma potpuno uključena u poslanje Crkve i, štoviše, dio je njezina ministerijalnoga djelovanja”, napomenuo je Papa, a prenosi Vatican News.

govoru je papa Franjo istaknuo zauzimanje u borbi protiv nezakonitosti u financijskom sektoru na međunarodnoj razini te stvaranje unutarnje mreže nadzora i tijela sposobnih za provedbu stroge i učinkovite kontrole.

“Ti su postupci nedavno bacili svjetlo na sumnjive financijske događaje koji, osim mogućih nezakonitosti, nisu u skladu s prirodom i svrhom Crkve te su potaknuli zbunjenost i nemir među vjernicima.”

Papa je dodao kako su ti predmeti stavljeni pred sudstvo, no da još uvijek nije ispitano radi li se o kriminalnim djelima zbog čega ih ne može komentirati.

Međutim, dodao je Sveti Otac, njegovo povjerenje u sudska i istražna tijela je čvrsto, a pozitivnom je istaknuo činjenicu da su prijave o navodnim zlodjelima “došle od vlasti unutar Vatikana”, pokazujući tako učinkovitost u provedbi zakona kako to zahtijevaju međunarodni standardi.

Sud Države Vatikanskog Grada čine predsjednik i tri suca te notar.

Kako javlja Catholic News Agency, u listopadu 2019. papa Franjo imenovao je novog predsjednika suda, talijanskog tužitelja Giuseppea Pignatone. Imenovanje je najavljeno dva dana nakon što je Vatikanska žandarmerija pretražila urede Državnog tajništva i Vlasti za financijsku informaciju (AIF – Autorità di Informazione Finanziaria) što je rezultiralo suspenzijom petorice zaposlenika. Među njima bio je i direktor AIF-a, Tommaso Di Ruzza.

Dodajmo kako je sredinom studenog prošle godine Egmont grupa, mreža 164 ureda za sprječavanje pranja novca, suspendirala AIF. Nakon suspenzije uslijedila je ostavka predsjednika Vlasti za financijsku informaciju, Renéa Brüelharta. Papa Franjo na njegovo je mjesto krajem studenog imenovao Carmela Barbagalla.

Barbagallo je, prenosi CNA, 23. siječnja objavio kako je Egmont grupa povukla suspenziju te će AIF moći nastaviti suradnju s međunarodnim financijskim uredima. Vatikanski je sud pritom morao dati garancije da će procesuirati povjerljive informacije koje su prikupljene prilikom istrage o kupnji i prodaji zemljišta u Londonu namijenjenog za izgradnju luksuznih stanova.

Prema informacijama, u proljeće bi organizacija Vijeća Europe za sprječavanje pranja novca – Moneyval – trebala izvršiti inspekciju u Vatikanu. Sveta Stolica se 2012. složila prihvatiti preporuke Moneyvala te ih inkorporirati u vlastite mjere.

Tino Krvavica | Bitno.net