OdlikovanjeFoto: IKA
Na svečanom euharistijskom slavlju u požeškoj katedrali 27. rujna, na dan 15. obljetnice uspostave Požeške biskupije i svoga biskupskog ređenja, biskup Antun Škvorčević obznanio je vijest da je papa Benedikt XVI. tim povodom odlikovao četvoricu svećenika ove mjesne Crkve.

Za apostolskog protonotara “supra numerum” izabran je prelat Josip Devčić, prepošt Stolnog kaptola u Požegi i stražemanski župnik, kao priznanje za vjernu suradnju s dijecezanskim biskupom i sve što je učinio za Požešku biskupiju od njezina utemeljenja do danas, osobito za savjesno obnašanje službe prvog generalnog vikara i za veliku požrtvovnost u vođenju ponovne izgradnje svetišta Gospe Voćinske, i crkve u Staroj Gradiški, spomen utamničenim svećenicima u vrijeme komunističke vladavine. Za počasnog prelata imenovan je mons. Vjekoslav Marić, katedralni arhiđakon i umirovljeni župnika župe sv. Leopolda Mandića u Požegi kao priznanje za vjerno služenje Crkvi tijekom 61 godine svećeništva, posebno za ono što je učinio kao prvi ravnatelj Caritasa Požeške biskupije te za osnutak i savjesno pastoralno vodstvo župe sv. Leopolda Mandića u Požegi tijekom 36 godina. Prečasni Antun Prpić, župnik u Starom Petrovom Selu i dekan Novokapelačkog dekanata uvršten je među kapelane Njegove Svetosti u znak priznanja za požrtvovnost u obnašanju službe župnika u Voćinu tijekom teških godina komunističkog sustava, te za vjernost u službi Biskupskog ordinarijata u Požegi i savjesnost u svećeničkom poslanju. Prečasni Matija Juraković, kanonik Stolnog kaptola u Požegi, arhiđakon zapadno-slavonski i župnik pakrački, primljen je među kapelane Njegove Svetosti kao priznanje za žrtvu koju je podnio tijekom domovinskog rata i u liječenju poratnih rana u župama pogođenima stradanjima te za vjernost i suradnju s dijecezanskim biskupom u službama koje su mu povjerene.

Biskup Škvorčević predao je povelje o odlikovanju navedenim svećenicima na završetku slavlja u katedrali. Nakon toga je rekao da od srca zahvaljuje Svetom Ocu za odlikovanja kojima je uresio četvoricu svećenika Požeške biskupije, a odlikovanoj subraći je iskreno čestitao sa željom da ih ovo priznanje dublje poveže s nasljednikom svetoga Petra i rimskom Crkvom te učvrsti u svećeničkom služenju i suradnji sa svojim biskupom o petnaestoj obljetnici Biskupije. (ika/bitno.net)