Papa

Odvajanje od zemaljskih osjećaja sigurno je bolno, ali ne trebamo ga se bojati, jer ono ne može prekinuti duboku vezu koja nas povezuje s Bogom – Sveti je Otac istaknuo to kršćansko sigurno uvjerenje koje pokazuje paradoks suvremenoga čovjeka: s jedne je strane u velikoj mjeri napustio kršćansku duhovnost, a s druge pak pred smrću traži neku usporednu nadnaravnost. Očekuje li suvremeni čovjek još uvijek vječni život, ili smatra da on pripada nekoj prevladanoj mitologiji? – upitao je Sveti Otac u podnevnom nagovoru 1. studenog 2006. godine te dodao – U ovo naše doba, više nego u prošlosti, toliko smo zaokupljeni zemaljskim stvarima da nam je ponekad teško misliti na Boga kao glavnoga lika povijesti i samoga našeg života.

Papa stoga poziva sve da ponovno prisvoje dimenziju smrti; učinio je to prije četiri godine, ali u njegovim riječima kao da odjekuje tema biskupske sinode nedavno održane u Vatikanu. I danas je nužno evangelizirati stvarnosti smrti i vječnoga života koje su posebno podložne praznovjerju i sinkretizmima, kako kršćanska istina ne bi bila izložena opasnosti da se pomiješa s različitim mitologijama – istaknuo je Sveti Otac.

Vrlo je važno pitanje što je uistinu smrt za kršćanina – napominje Papa te primjećuje – Prevladavajući nas mentalitet vodi do toga da vjerujemo da poslije smrti nema ničega. Ali, tko vjeruje u Krista i njegovo Uskrsnuće zna da je put preminuća zapravo put nade. To nije kraj, nego početak punoga života. Zbog toga, tko u smrti prepoznaje veliku nadu, može također živjeti život krećući od nade. Čovjeku je potrebna vječnost, i svaka je druga nada za njega prekratka, previše ograničena (…) Čovjeka se može objasniti, on nalazi svoj dublji smisao samo ako postoji Bog – istaknuo je Sveti Otac u katehezi na općoj audijenciji 2. studenog 2011. godine. Ovaj život – istaknuo je pak u podnevnom nagovoru – ima smisla samo ako postoji ljubav, ljubav koja nema kraja. Vidimo da nasljedovanje Krista vodi u život, u vječni život, te daje smisao sadašnjosti, svakom trenutku koji prolazi, jer ga ispunja ljubavlju i nadom – napomenuo je Sveti Otac. (rv/bitno.net)

Foto: www.asianews.it