Tko ustraje sa znanstvenim istraživanjem na embrijskim matičnim stanicama, uništavajući ih u ime medicinskog napretka, neumoljivo krši pravo na život svakog ljudskog bića – ustvrdio je Benedikt XVI. govoreći sudionicima međunarodne Konferencije o zrelim matičnim stanicama, koje je prije podne primio u audijenciju. Istraživanje na zrelim matičnim stanicama ne predstavlja nikakve etičke probleme a znanosti omogućuje da zaista bude u službi čovječanstva – primijetio je Sveti Otac.

Neke vrste znanstvenih istraživanja ne poštuju etičke granice, a sve u ime obećanja boljeg zdravlja koje navodno može jamčiti, to obećanje naime ima veliki odjek u javnosti, ali se ono promiče i u ime znatnih privatnih probitaka koji su posljedica takvoga obećanja. Crkva oduvijek život smatra svetim Božjim darom i stoga odbacuje takav mentalitet jer posljedice su divljeg napretka „neprihvatljive ljudske žrtve“ – istaknuo je Benedikt XVI. i dodao:
Istraživanje na embrijskim matičnim stanicama i istraživanje na zrelim matičnim stanicama jasno određuje različitost gledanja na što se osvrnuo Sveti Otac ističući ljepotu znanosti kao sposobnosti ljudskog uma koji istražuje divote svemira, složenost prirode i posebnu ljepotu života, uključujući i ljudski. Ali budći da su ljudska bića obdarena besmrtnom dušom i stvorena na sliku i priliku Božju, postoje dakle dimenzije ljudskoga života koje su izvan granica toga što prirodne znanosti mogu utvrditi. Ako se ne poštuju te granice, onda postoji opasnost da se jedinstveno i neupitno dostojanstvo ljudskog života podredi koristoljubivim prohtjevima – upozorio je Benedikt XVI.

Pragmatični mentalitet, koji često utječe na odluke današnjeg svijeta – naglasio je Benedikt XVI. – bez grižnje savjesti rabi sva raspoloživa sredstva da postigne željeni cilj, unatoč dokazanim katastrofalnim posljedicama takvoga mentaliteta. Kada je toliko poželjan cilj da ništa nije dragocjenije poput otkrića liječenja degenerativnih bolesti, onda on biva velika opasnost za „znanstvenike i odgovorne u politici da, uklanjajući sve etičke primjedbe, nastave bezobzirno istraživanje koje bi moglo donijeti željeni zaokret – primijetio je Sveti Otac dodajući:
Svi koji podupiru istraživanje na embrijskim matičnim stanicama u nadi da će postići taj ishod vrlo teško griješe jer niječu neotuđivo pravo na život svakog ljudskog bića, od začeća do prirodne smrti. Uništenje samo jednog ljudskog bića nikada se ne može pravdati ako se ima u vidiku blagodat koju bi ono jednog dana moglo donijeti drugome – ustvrdio je Benedikt XVI.

Govoreći o istraživanju na zrelim matičnim stanicama, rekao je da ono poštuje etičke granice i da je slika znanosti koja može zaista znatno pridonijeti promicanju i čuvanju ljudskog dostojanstva. Stoga se i napreci na tom području – kako je rekao – mogu smatrati značajni budući da mogućnost liječenja kroničnih degenerativnih bolesti nije na štetu ljudskih embrija jer rabi tkivo odraslog tijela, krv pupčane vrpce u trenutku rađanja, ili fetusa umrlih prirodnom smrću. Te su terapije značajan iskorak u medicinskoj znanosti, donose novu nadu bolesnicima i njihovim obiteljima – primijetio je Papa dodajući:
Crkva upravo stoga hrabri sve koji se zauzimaju i podupiru tu vrstu istraživanja, uvijek pod uvjetom da mu je svrha cjelovito dobro ljudske osobe i opće dobro društva. Stoga je i dijalog između znanosti i etike od goleme važnosti da napredak medicine ne bude posljedica neprihvatljivih ljudskih troškova. Osim etičkih viđenja, tu su i pitanja socijalne, gospodarske i političke naravi s kojima se valja sučeliti da se jamči naprecima medicine da budu sukladni s ispravnom i pravičnom raspoloživošću zdravstvenih službi – kazao je Sveti Otac.

Crkva ne misli samo na djecu koja se imaju roditi nego i na one koji nemaju lak pristup preskupim liječničkim njegama. Bolest ne razlikuje osobe, a pravda želi da se učini sve moguće kako bi plodovi znanstvenog istraživanja bili na raspolaganju svima, neovisno o materijalnim mogućnostima – zaključio je Benedikt XVI. (rv/bitno)