papa franjo o ređenju žena

Katolička Crkva neće zaređivati žene za svećenike i to je konačno stajalište o tom pitanju, upravo tako kako je to izrazio sv. Ivan Pavao II. u svom apostolskom pismu Ordinatio sacerdotalis iz 1994., poručio je papa Franjo na tiskovnoj konferenciji u zrakoplovu kojim se vraćao iz posjeta Švedskoj.

Papa je odgovarao na pitanje jedne švedske novinarke koja ga je pitala postoji li mogućnost da će Katolička Crkva u bližoj budućnosti zaređivati žene za svećenike i ako ne, zašto se “muškarci boje konkurencije”.

“Govorimo li o zaređenju žena za svećenike, konačni pravorijek o tome je jasan, izrekao ga je sv. Ivan Pavao II. i on ostaje na snazi”, rekao je Papa.

“U ekleziologiji postoje dvije dimenzije kojih moramo biti svjesni. Apostolsko-petrovska dimenzija, kao i marijanska dimenzija koja je ženska dimenzija Crkve. O tome sam već često govorio. I često se pitam: tko je važniji u teologiji i mistici Crkve – apostoli ili Marija na dan Duhova? I odgovor je Marija… Jer Crkva je žensko, zaručnica Kristova. I u svjetlu toga otajstva treba razumjeti ove dvije dimenzije koje sam spomenuo”, pojasnio je Papa ističući važnost žene i ženskog u katoličkoj teologiji, nakon što je, međutim, isključio mogućnost svećeničkog zaređenja za žene.

Papa se u razgovoru dotakao još nekoliko tema, a vjerojatno najzanimljivija tiče se migranata i odnosa europskih zemalja prema njima.

“Moramo razlikovati migrante i izbjeglice. Odnos prema migrantu mora biti određen nekim pravilima. Pravo na migraciju postoji, ali ono je pravilima određeno pravo. S druge strane, izbjeglice dolaze iz situacija rata i ugroženosti… I odnos prema njima mora biti puno pažljiviji… Teoretski, mi ne smijemo zatvoriti svoja srca prema izbjeglicama. Ali, oni koji odlučuju o njihovu prijemu moraju biti kako otvoreni prema njihovu prijemu, tako i svjesni kako ih treba primiti i smjestiti ih. Svaka zemlja treba primati izbjeglice do one granice do koje ih može integrirati. Ako možete više od toga, učinite više od toga”, poručio je Papa i ponovio kako nije “ljudski zatvoriti granice i srca”, ali i kako postoji opasnost od nerazboritosti u primanju izbjeglica preko mjere mogućnosti njihove integracije u toj zemlji.

“Tada postoji opasnost da niti izbjeglice niti migranti neće biti uspješno integrirani i ostat će ‘getoizirani'”, rekao je Papa.

Goran Andrijanić | Bitno.net