Valja ojačati molitveni život, čineći da Euharistija bude istinsko središte kršćanskoga života, gdje će zahvaljivanje biti poticaj za obnavljanje evangelizacijske obveze i crkvenoga zajedništva – stoji u Papinoj poruci sudionicima nacionalnog kongresa Kostarike, koju je potpisao Papin državni tajnik kardinal Tarcisio Bertone.

Papa želi da svi kršteni mogu crpiti iz Presvetoga oltarskog sakramenta obilne duhovne snage za izgradnju pravednijeg i pomirenog svijeta, sukladno s Isusovom porukom. Papa je povjerio pastire i vjernike majčinskoj zaštiti Gospe od Anđela i svima udijelio svoj apostolski blagoslov. Diljem svijeta, pa i u Hrvatskoj, i ove su se godine održavale pobožnosti, posebna euharistijska slavlja i klanjanja Presvetom uoči i na samu Nedjelju Dobroga Pastira s nakanom da se od Boga izmole brojni i sveti svećenici, redovnici i redovnice, sukladno s Isusovom željom: ‘Molite Gospodara žetve, da pošalje radnike u žetvu svoju!’

Papa je u nedjelju zaredio desetoricu novih svećenika i među njima je jedan Hrvat. Ono pak što je Papa učinio prije izlaska iz sakristije u samu baziliku zapravo je nastavak njegova stila kad je naime bio nadbiskupom u Buenos Airesu. Došavši među kandidate za ređenje zajedno se s njima pomolio i onda im preporučio: Kad vas u vašem svećeničkom životu pohode kušnje, teškoće i problemi, prisjetite se dana svojega ređenja. Prošlih je dana don Cesar Aljandro Pulchinotta, župnik župe Marijina Navještenja i Krista Kralja u Montorio Romano u Sabini u pokrajini Lazio, najednom primio telefonski poziv s njemu nepoznatog broja. Kad se javio, s druge strane žice predstavio se sugovornik: papa Franjo. Kad je župnik izrazio iznenađenje i radost, Papa mu je jednostavno rekao: Ti si mi poslao knjigu, a stvar je dobroga odgoja da ti zahvalim. Don Cesar, inače Argentinac podrijetlom, kazao je za Radio Vatikan kako je napisao knjigu o svećeniku slugi Božjem Joséu Gabrielu Brocheru, koji se sav dao za svoje župljane, a pomagao je i gubavcima te se zarazio i umro. Uskoro će biti proglašen blaženim.

– Papi je lik toga svećenika vrlo blizak. Osim toga, mene je Papin poziv utvrdio u tome koliko je Papa blizak nama svećenicima, jer nije htio da to njegov tajnik učini umjesto njega. Ja sam obični seoski župnik, a Papa me htio obradovati. Ta jednostavnost oduševljava – zaključio je don Cesar. (rv/bitno.net)