Papa je u propovijedi pošao od čitanjâ iz jučerašnje liturgije, kako bi se osvrnuo na četiri moguća ponašanja u napetim i teškim situacijama. Prvo je ponašanje Lotovo „oklijevanje“. Bio je odlučan u tomu da napusti grad prije njegova uništavanja, – primijetio je Papa – ali je to činio polagano. Anđeo mu kaže da pobjegne, ali on se ne može odvojiti od zla, od grijeha. Mi želimo izići, odlučni smo – primijetio je Papa – ali postoji nešto što nas vuče natrag, i tako Lot počne čak pregovarati s anđelom.

Vrlo je teško prekinuti s nekim grješnim stanjem – istaknuo je Sveti Otac – I u kušnji je teško! Ali Božji nam glas govori: ‘Bježi! Ne možeš se tamo boriti jer će te oganj i sumpor uništiti. Bježi!’ Sveta Terezija od Djeteta Isusa uči nas da je katkada, u nekim kušnjama, jedino rješenje pobjeći, i ne sramiti se bijega; imamo priznati da smo slabi i pobjeći. Narod u svojoj jednostavnosti ironično kaže: ‘Vojnik koji bježi, služi za neki drugi rat’ – istaknuo je Papa te dodao da imamo pobjeći kako bismo išli naprijed na Isusovu putu.

Anđeo potom Lotu kaže da se ne obazire unatrag, da bježi i gleda naprijed. To je savjet kako pobijediti čežnju za grijehom – primijetio je Sveti Otac. Sjetimo se Božjega naroda u pustinji; imao je sve, sva obećanja. Ipak, osjećao je čežnju za egipatskim lukom, a zbog te je čežnje zaboravljao da je taj luk jeo na stolu ropstva. Vladala je čežnja za povratkom. Stoga je anđelov savjet mudar: Ne gledaj unatrag! Idi naprijed! – napomenuo je Papa. Ne trebamo postupati kao Lotova žena, imamo prekinuti svaku čežnju jer postoji i kušnja znatiželje. Pred grijehom imamo pobjeći bez čežnje. Znatiželja ne služi – primijetio je Sveti Otac te dodao – Pusti! Znatiželja ti šteti! Bježi i ne okreći se! Svi smo slabi, i imamo se zaštititi.

[facebook]Ako želiš čitati samo bitne informacije, klikni Like![/facebook]

Treća je situacija u lađi, strah – rekao je Papa osvrćući se na Evanđelje iz današnje liturgije. Kada se more snažno uzburka i valovi prekriju lađu. ‘Spasi nas, Gospodine, izgubljeni smo’, kažu Mu učenici. Strah! I to je napast đavla: bojati se ići naprijed na Gospodinovu putu – istaknuo je Sveti Otac. Postoji kušnja koja govori da je bolje ostati tu, gdje sam siguran. Ali, to je onda egipatsko ropstvo! – istaknuo je Papa. Bojim se ići naprijed, bojim se ići tamo kamo će me Gospodin odvesti. Ali, strah nije dobar savjetnik. Isus je mnogo puta rekao: ‘Ne bojte se!’ Strah nam ne pomaže.

Četvrto ponašanje koje je istaknuo Sveti Otac jest milost Duha Svetoga. Kada Isus smiri nemirno more, učenici se u lađi čude. Uvijek, – rekao je Papa – pred grijehom, pred čežnjom, pred strahom, uvijek se imamo obratiti Gospodinu. Gledati Gospodina, razmatrati Ga. To nam pruža to tako lijepo čuđenje novoga susreta s Gospodinom. ‘Gospodine, u kušnji sam: želim ostati u ovom grješnom stanju; Gospodine, znatiželjan sam kakve su te stvari; Gospodine, bojim se’. I učenici su pogledali Gospodina i rekli mu: ‘Spasi nas, Gospodine, pogibosmo!’ I došlo je do čuđenja novoga susreta s Isusom.

Nismo naivni, ni mlaki kršćani; valjani smo, hrabri – napomenuo je papa Franjo. Slabi smo, ali imamo biti hrabri u svojoj slabosti. A naša se hrabrost mnogo puta ima izraziti u bijegu, a ne u gledanju unatrag, kako ne bismo pali u štetnu čežnju. Ne smijemo se bojati, i imamo uvijek gledati Gospodina! – istaknuo je Sveti Otac.

(rv/bitno.net)