“Predviđeno” je da bi Papa tom prigodom objavio završni dokument Sinode biskupa Bliskog istoka, održane u Rimu tijekom listopada 2010.

Papa

Papa Benedikt XVI., prema riječima jeruzalemskoga latinskog patrijarha Fouada Twala, želi u rujnu ove godine pohoditi Libanon. Predviđeno je da bi Papa tom prigodom objavio završni dokument Sinode biskupa Bliskog istoka, održane u Rimu tijekom listopada 2010., piše rimska katolička tiskovna agencija SIR, citirajući Patrijarhovu izjavu od 7. veljače. Twal je tu vijest objavio na misi u crkvi sv. Šimuna i Ane u Jeruzalemu.
Rimski promatrači, međutim, upozoravaju da nadležno Vijeće biskupa kasni s izradom završnog dokumenta i da bi se predviđeni vremenski rokovi mogli premašiti.
Bliskoistočna Sinoda biskupa održana je od 10. do 24. listopada 2010. u Vatikanu. Kada je papa Benedikt XVI., tijekom putovanja na Cipar u lipnju 2010., biskupima predavao radne materijale za spomenutu Sinodu, također je bilo riječi o tome da bi i za završni dokument sinode mogao opet doći na Bliski istok. S obzirom na trenutačnu političku situaciju u Egiptu, Siriji i Iraku, zatim u Izraelu, Jordanu i u palestinskom području, kao i na Cipru i u Turskoj, Libanon se čini mogućim odredištem Papina pohoda.
Službeni poziv Papi da posjeti Libanon već su uputili i predstavnici Crkve i nositelji državne vlasti u zemlji. Premijer Najib Mikati tijekom audijencije u Vatikanu, u studenom prošle godine, pozvao je Papu da pohodi Bejrut.
Predstojnik Tiskovnog ureda Svete Stolice o. Federico Lombardi, osvrćući se na izjave patrijarha Twala, 7. veljače potvrdio je da postoje planovi za Papino putovanje u Libanon u rujnu, ali ono još nije službeno najavljeno.(ika/bitno.net)