cardinal-george-pell-data

Papa Franjo objavio je Motu proprio kojim i formalno definira te potvrđuje novi sustav financijskog ustroja Svete Stolice, a s novim statutom, procjenjuju analitičari, dao je novu potporu kardinalu Georgeu Pellu, pročelniku prošle godine utemeljenog Tajništva za ekonomiju koje treba provesti financijsku reformu u Vatikanu.

Motu proprio uređuje međuodnose i ovlasti tri glavna tijela koja trebaju tu reformu, koja je bila spominjana kao jedna od glavnih zadaća pape Franje nakon njegova izbora, sprovesti. Riječ je o spomenutom Tajništvu za ekonomiju, potom Vijeću za ekonomiju (kojeg čine 8 kardinala i 7 laika stručnjaka) te uredu neovisnog glavnog revizora kojeg će imenovati Papa.

Ono što su neki iz Rimske kurije očekivali, a konkretno i predlagali, bilo je da sada proglašeni statuti smanje ovlasti kardinala Pella koji se, očito, zamjerio nekima. Prijedlozi su uključivali osnivanje povjerenstva koje bi nadziralo Pellov rad, ili smanjivanje utjecaja laičkih stručnjaka iz Vijeća za ekonomiju, ljudi koje doživljavaju kao bliske suradnike australskog kardinala.

Ništa od toga nije prošlo, te sada analitičari govore o potpori koju je Papa iznova dao kardinalu Pellu i njegovim nastojanjima da reformira financijsko ustrojstvo Kurije. I to u vrijeme kada je kardinal na udaru medija.

Talijanski mediji objavili su, naime, nedavno račune koji pokazuju kako je Pellov ured u prvih šest mjeseci djelovanja potrošio pola milijuna dolara za svoje troškove, pri čemu su neki od njih prilično ekstravagantni, poput pokućstva. Ono što je uslijedilo bila je reakcija vatikanskog glasnogovornika o. Federica Lombardija koji je osudio “curenje” informacija u medije i nazvao ih nedopustivim, te rekao kako su tvrdnje kako je potrošnja ureda veća od očekivanih – smiješne, a tvrdnja da je Papa razgovarao s kardinalom zbog toga – izmišljena. Sam kardinal je rekao kako je potrošen novac u okvirima predviđenog proračuna, te čak manji od očekivanih troškova.

Ovo ponovno curenje informacija iz kurije u medije podsjetilo je na nesretan skandal “Vatileaks” kada su povjerljivi dokumenti pape Benedikta XVI. završili u novinama. Ovaj put, prilično je jasno zašto je Pell napadnut. U svojim istupima nakon početne aktivnosti u reformi, dao je izjave u kojima je naglasio kako su on i njegovi suradnici našli stotine milijune eura u proračunu Svete Stolice koji nigdje nisu bili uknjiženi. Progovorio je tada o “preležernom” načinu poslovanja u nekim dikasterijima i rekao kako je to povezano s talijanskom kulturom. Dobar dio vatikanske administracije, kao što se zna, čine Talijani.

Pojedini analitičari navode i kako Pella napadaju zbog njegovih “konzervativnih” stavova. Kardinal je bio jedan od onih koji je na zadnjoj Sinodi o obitelji upozoravao na osjetljivost pitanja o pričesti za razvedene i rekao kako je većina biskupa protiv prijedloga njemačkog kardinala Waltera Kaspera, koji smatra kako sadašnju praksu treba promijeniti.

Bili napadi na Pella uzrokovani doktrinarnim neslaganjima, ili pak nekih prozaičnijim, materijalnim razlozima – jedno je sigurno. Papa mu je s ovim statutom dao novo “zeleno svjetlo” za promjene u Vatikanu.

Goran Andrijanić | Bitno.net