Sa Svetim su Ocem suslavili kardinal Giuseppe Bertello, predsjednik Uprave, te latinski jeruzalemski patrijarh Fouad Twal.

Podsjetivši na početku Mise da Benedikt XVI. danas slavi 86. rođendan, Papa je rekao da će ta Misa biti slavljena za njega, kako bi Gospodin bio uz njega, jačao ga i dao mu mnogo radosti. Komentirajući prvo čitanje koje govori o mučeništvu svetoga Stjepana, koji je prije nego što je bio kamenovan navijestio Kristovo uskrsnuće, upozoravajući nazočne snažnim riječima: „Tvrdoglavi! Vi se uvijek opirete Duhu Svetomu“, Papa je napomenuo da je Stjepan podsjetio na one koji su progonili proroke, i nakon što su ih ubili, napravili su im „lijepi grob“, a tek su ih poslije štovali. I Isus – primijetio je Papa – prekorava učenike iz Emausa: „O bezumni i srca spora da vjerujete što god su proroci navijestili!“. Uvijek, i među nama, postoji taj otpor prema Duhu Svetomu – napomenuo je Sveti Otac.

Jasno govoreći, – dodao je Papa – Duh nam Sveti smeta, jer nas pokreće, tjera nas da hodamo, potiče Crkvu da ide naprijed. A mi smo poput Petra u Preobraženju: Oh, kako nam je dobro ovdje biti, svi zajedno! … ali da nam ne smeta. Želimo da se Duh Sveti primiri … želimo ukrotiti Duha Svetoga. A to ne valja. Jer, On je Bog, i On je onaj vjetar koji odlazi i dolazi, a ti ne znaš otkuda. On je Božja snaga, ono što nam daje radost i snagu da možemo ići naprijed. Ali, ići naprijed! To je ono što smeta, jer udobnost je ljepša! – istaknuo je Papa.

Čini se da smo danas svi zadovoljni zbog nazočnosti Duha Svetoga – primijetio je potom Sveti Otac – ali to nije istina. To je još jedna današnja kušnja – napomenuo je papa Franjo te dao – kako je rekao – samo jedan primjer: sjetimo se Sabora. Sabor je bio lijepo djelo Duha Svetoga. Sjetite se pape Ivana; izgledao je kao dobri župnik, a bio je poslušan Duhu Svetomu i to je učinio.
Ali, nakon 50 godina, jesmo li napravili sve ono što nam je Duh Sveti rekao na Saboru? U onom kontinuitetu rasta Crkve koji je bio Sabor? – upitao je Papa te odmah odgovorio – Ne. Slavimo tu obljetnicu, podižemo spomenik, ali neka nam ne smeta. Ne želimo se mijenjati. Još više: ima glasova koji žele ići unatrag. To se zove tvrdoglavost, to znači htjeti primiriti Duha Svetoga, to znači postati bezuman i spora srca.

Isto se događa i u našem osobnom životu. Duh nas, naime, potiče da krenemo evanđeoskijim putom, ali mi se opiremo – napomenuo je potom Sveti Otac te potaknuo sve da ne pružaju otpor Duhu Svetomu. Duh je taj koji nas čini slobodnima, onom Isusovom slobodom, slobodom djece Božje. Ne pružati otpor Duhu Svetomu, to je milost koju bih htio da svi mi molimo od Gospodina. Poslušnost Duhu Svetomu, onom Duhu koji dolazi do nas i daje nam da idemo naprijed na putu svetosti, one tako lijepe svetosti Crkve. Milost poslušnosti Duhu Svetomu – ponovno je na kraju istaknuo Sveti Otac. (rv/bitno.net)