Papa Franjo obratio se vjernicima okupljenim na desetom Svjetskom susretu obitelji koji se od 22. do 26. lipnja odvija u Rimu pod geslom „Obiteljska ljubav: poziv i put svetosti“, prenosi CNA.

“Brak nije formalnost koju treba ispuniti. Ne ženite s kako bi bili ‘katolici s oznakom’, kako bi ste ispoštovali pravilo, ili zato što Crkva tako kaže, ili kako biste organizirali proslavu”, kazao je Sveti Otac na otvaranju događaja.

“Ženite se”, nastavio je Papa, “jer želite utemeljiti svoj brak na Kristovoj ljubavi koja je čvrsta poput kamena.”

“Možemo reći da kada se muškarac i žena zaljube, Bog im nudi dar: brak. Prekrasan dar koji u sebi sadrži moć božanske ljubavi: snagu, izdržljivost, vjernost, sposobnost da se oporavi nakon bilo kojeg neuspjeha ili krhkosti”, dodao je Franjo,

Svjetski susret obitelji otvoren je Festivalom obitelji u Dvorani Pavla VI. u Vatikanu, a na događaju je sudjelovao i talijanski sastav Il Volo.

Papa Franjo i još oko 2 000 okupljenih obitelji iz cijeloga svijeta slušali su svjedočanstva oženjenih parova i pojedinaca koji su svjedočili o nadilaženjima životnih izazova, kao i o služenju drugima.

“U braku vam se Krist daruje kako biste vi imali snage darovati se jedan drugome”, rekao je Papa okupljenim obiteljima.

“Budite, dakle, hrabri, obiteljski život nije nemoguća misija”, nastavio je Sveti Otac. “Uz pomoć sakramenta Bog brak čini prekrasnim putovanjem koje treba poduzeti zajedno s njim, nikada sami.”

“Obitelj nije tek prekrasan ideal, nedostižna stvarnost. Bog jamči svoju prisutnost u braku i obitelji ne samo na dan vjenčanja nego tijekom cijeloga života. I on vas podržava svaki dan vašega puta”, kazao je Franjo.

Osim pape Franje na Svjetskom susretu obitelji sudjeluju i izaslanici biskupskih konferencija iz cijeloga svijeta i predstavnici međunarodnih pokreta zauzetih u pastoralu obitelji. Hrvatska biskupska konferencija na ovaj važan susret poslala je po jednu obitelj iz svake metropolije, a Zadarska biskupija i Vojni ordinarij zajedno su odabrali jednu. Hrvatsku delegaciju predvodi predsjednik Vijeća HBK za život i obitelj nadbiskup Mate Uzinić.