Dokumentom „Ad charisma tuendum“, Papa određuje da se od 4. kolovoza ovlasti za prelaturu Opus Dei prenose s Dikasterija za biskupe na Dikasterij za kler te određuje da se Prelatu neće više moći dodjeljivati biskupski red. Mons. Fernando Ocáriz: Papa Franjo traži da novi Prelat bude vođa, ali prije svega otac.

Četrdeset godina nakon apostolske konstitucije Ut sit, kojom je Ivan Pavao II. uzdigao Opus Dei na razinu osobne prelature, papa Franjo, na temelju apostolske konstitucije Praedicate Evangelium, mijenja neke njezine strukture u svrhu „zaštite karizme“ i „promicanja evangelizacijskoga djelovanja koje njezini članovi ostvaruju u svijetu šireći poziv na svetost, kroz posvećenje rada te obiteljskih i društvenih obveza“. Novo je usmjerenje utvrđeno motuproprijem Ad charisma tuendum, objavljenim danas, kojim Papa mijenja neke članke konstitucije Ut sit, usklađujući ih s odredbama nedavno objavljene konstitucije Praedicate Evangelium.

Karizma više od hijerarhijskoga autoriteta

U dokumentu prije svega, u prvom članku, stoji da na temelju 117. članka iz Praedicate Evangelium vatikanski dikasterij nadležan za Opus Dei neće više biti onaj za biskupe nego Dikasterij za kler, kojemu će Prelat, najviša vlast, podnositi godišnji izvještaj o stanju prelature. Sâm prelat, za razliku od dosadašnje prakse, ne može više biti imenovan biskupom, i to – objašnjeno je u 4. članku dokumenta – kako bi se učvrstilo uvjerenje da je, u svrhu zaštite posebnoga dara Duha, potreban oblik vladavine utemeljen više na karizmi nego na hijerarhijskom autoritetu. Prema tomu, titula koja će pripadati Prelatu Opusa Dei bit će apostolski protonotar supernumerarij s naslovom prečasni monsinjor.

U skladu s utemeljiteljem

Spominjući se vrlo velike nade kojom je Crkva upućivala svoju majčinsku brigu i pozornost prema Opusu Dei, u trenutku njegova ustanovljenja kao prelature, kako je tom prigodom rekao papa Wojtyła, ovim se motuproprijem – stoji u dokumentu – želi potvrditi prelaturu Opus Dei u autentičnom karizmatskom kontekstu Crkve, određujući njezinu organizaciju u skladu sa svjedočanstvom utemeljitelja, svetoga Josemarije Escrivá de Balaguera, i naukom saborske ekleziologije o osobnim prelaturama. Nove odredbe stupaju na snagu 4. kolovoza.