Govoreći o zarazi bolešću Covid-19, Sveti je Otac spomenuo mons. Alda Giordana, apostolskog nuncija u Venezueli, koji je preminuo u Belgiji 2. prosinca 2020. od posljedica zaraze koronavirusom.

Mons. Giordano je jedna od brojnih žrtava ove pandemije koja „nastavlja stvarati društvenu izolaciju i odnositi ljudske žrtve“ i koja i dalje uvijek zahtijeva „znatan napor od strane sviju“, upozorio je Papa. Ponovio je koliko je važno „nastaviti ulagati napore oko imunizacije što većeg dijela stanovništva”. “To zahtijeva višestruku predanost na osobnoj, političkoj i međunarodnoj razini u cjelini, ali ponajprije na osobnoj razini”.

„Svi imamo odgovornost brinuti se o sebi i svom zdravlju, što također znači poštivati zdravlje onih koji su nam bliski“, preporučio je Papa upozorivši na „snažne ideološke konflikte“ koji priječe mirnu kampanju cijepljenja.

„Mnogo puta dopuštamo da nas odredi trenutna ideologija, koja često počiva na neutemeljenim informacijama ili loše potkrijepljenim činjenicama. Svaka ideološka tvrdnja kida veze ljudskog razuma s objektivnom stvarnošću stvari. Međutim, upravo pandemija zahtijeva od nas svojevrsno ‘ozdravljenje stvarnosti’, koje zahtijeva da problemu pogledamo u lice i primijenimo odgovarajuća sredstva za njegovo rješavanje“.

„Cjepiva – dodao je Papa – nisu čarobna sredstva za ozdravljenje, ali svakako, uz lijekove koje treba razvijati, predstavljaju najrazumnije rješenje za prevenciju bolesti“. Zato rimski biskup traži od političara da se u „odlukama o prevenciji i cijepljenju vode dobrobiti stanovništva“ i da se u njihovo donošenje uključi i građane kako bi se osjećali „odgovornim sudionicima“ i kako bi se izbjegla konfuzija, nepovjerenje i „socijalni relativizam“.

Otud Papin apel međunarodnoj zajednici da cjelokupna svjetska populacija ima jednak pristup osnovnoj zdravstvenoj skrbi i cjepivima, budući da na velikim područjima svijeta zdravstvena zaštita ostaje „nedostižan san“.

„Pozivam države, koje rade na uspostavi međunarodnog instrumenta o pripremi i odgovoru na pandemije pod okriljem Svjetske zdravstvene organizacije, da usvoje politiku nesebičnog dijeljenja, kao ključnog načela koje ima za cilj zajamčiti pristup svima dijagnostičkim instrumentima, cjepivima i lijekovima“, rekao je Papa.