Rio

Papa Franjo udjeljuje potpuni i djelomični oprost svima koji će sudjelovati na Svjetskome danu mladih od 22. do 28. srpnja u Rio de Janeiru. Apostolska pokorničarna o tome je objavila poseban Dekret. Oprost se može dobiti pod uobičajenim uvjetima, odnosno ako se slavi sakrament ispovijedi, ako se vjernik pričesti te moli na nakane Svetog Oca.

O značenju tih oprosta voditelj Pokorničarne mons. Krysztof Nykiel u razgovoru za Radio Vatikan istaknuo je: “Papa Franjo potaknut je željom da Svjetski dan mladeži postane prilika za iskustvo veličine i ljepote milosrdne Božje ljubavi. Htio je zapravo da mladi tom prigodom mogu ubrati plodove posvećenja 28. svjetskoga dana mladih u Riju, čija će tema biti “Pođite i učinite mojim učenicima sve narode”.

Na upite novinara o uvjetima za primanje oprosta te o razlici između potpunoga i djelomičnog oprosta, mons. Nykiel kazao je da je prvi uvjet zapravo potpuno odricanje od grijeha, pa i od lakoga te iskreno pokajanje. Ukoliko uzmanjka to potpuno odricanje, oprost neće biti potpun, ali će biti djelomičan. Drugi uvjet je ispovjediti se, pričestiti i moliti na Papine nakane te izvršiti zadanu pokoru. Potpuni oprost može se dobiti sudjelovanjem u svetim obredima i pobožnim vježbama koji su predviđeni za Svjetski dan mladih u Riju. Temeljni uvjeti ostaju isti; vjernici su pozvani pobožno sudjelovati na jednom od liturgijskih slavlja kako bi od Boga izmolili milosti za Svjetski dan mladih i trebat će izmoliti jedan Očenaš, Vjerovanje te jedan pobožan zaziv Blaženoj Djevici Mariji. Htio bih obradovati i one koji tamo, iz opravdanih razloga, neće moći sudjelovati, dodao je mons. Nykiel. Oni će također moći dobiti potpuni oprost ukoliko, poštujući već spomenute uvjete, putem javnih sredstava komunikacije budu na duhovan način sudjelovali u događanjima u Brazilu. Razlika između potpunog i djelomičnog oprosta, iznad svega ovisi o unutarnjoj raspoloživosti vjernika. Potpuni oprost vjernike oslobađa od svih njihovih grijeha i s njima povezanih vremenitih kazni, dok djelomični oprost, ovisno o raspoloživosti vjernika, samo djelomično oslobađa od vremenitih kazni, piše vatikanski poluslužbeni dnevnik L’Osservatore Romano, a prenosi Radio Vatikan.

Inače, prema učenju Katekizma Katoličke crkve, oprosti su otpuštanje pred Bogom vremenite kazne zaslužene grijesima kojih je krivica već izbrisana, a koje vjernik uz određene uvjete dobiva za sebe ili za pokojne po služenju Crkve koja, kao poslužiteljica otkupljenja, dijeli blago zasluga Krista i svetaca. ( Katekizam Katoličke Crkve: 1471). Potpuni oprost može se steći samo jednom u danu. Uvjeti za potpuni oprost jesu: sakramentalna ispovijed, euharistijska pričest, molitva na nakanu Vrhovnog Svećenika ( svetog oca Pape). Molitva na nakanu svetog oca Pape jest Oče naš i Zdravo Marijo.

Djelomični ili nepotpuni oprost postiže se kad se navedeni uvjeti ne mogu izvršiti u potpunosti, već samo djelomično.

Oprosni čin je odredila Crkva i ima biti ispunjen u traženom vremenu i na traženi način: može biti posjet nekoj crkvi s određenom molitvom koju valja učiniti (Očenaš i Vjerovanja) (Pr. Asiški oprost), ili je vezan za određenu molitvu (Pr. “O dođi, Stvorče”, “Evo me moj ljubljeni i dobri Isuse…”), ili za neki “čin” (Pr. Duhovne Vježbe, Prva Pričest, upotreba blagoslovljenoga predmeta…)

(rv/bitno.net)