Papa Franjo primio je 21. ožujka organizaciju volontera „Bijah žedan“ koja promiče pristup čistoj, pitkoj vodi, te je potaknuo države da ostave po strani sukob oko resursa već da udruže snage kako bi se suočili s univerzalnim problemima, prenosi Vatican News.

Organizacija „Bijah žedan“ (tal. Ho avuto sete) iz Modene, koja djeluje deset godina, ujedinjena je jasnim i hitnim ciljem: donijeti pitku vodu onima koji je nemaju. Pristup čistoj, pitkoj vodi kritična je točka za sadašnjost i blisku budućnost, primijetio je Papa, obraćajući se volonterima. Prioritetno je to pitanje za život planete i za mir među narodima, što utječe na sve nas.

U svijetu, napose u Africi, postoje populacije koje više od ostalih pate zbog nedostatka pristupa tom primarnom dobru, rekao je Papa i pohvalio rad organizacije, koja humanitarne projekte provodi upravo na tim pogođenim područjima, te istaknuo kako je vrlo dobro što to čine u suradnji s lokalnim djelatnicima te s tamošnjim misionarima i crkvenim zajednicama.

Osvrnuvši se na odlomak iz Matejeva evanđelja iz kojeg je preuzeto ime organizacije, Papa je kazao kako Isus u odlomku dodaje da „Što god učiniste jednomu od ove moje najmanje braće, meni učiniste!“ (Mt 25, 40). Kada nema dovoljno vode za piće, kada nedostaje kroz dulje razdoblje, žeđ može postati nepodnošljiva, kazao je Sveti Otac. Život na zemlji ovisi o vodi; čak i život ljudskih bića. Svima nam je potrebna sestra voda za život!

Ta misao potaknula je Svetog Oca na postavljanje pitanja: Zašto ići u rat oko konflikta koje bismo trebali rješavati govoreći kao ljudi? Zašto ne bismo radije udružili naše snage i naše resurse kako bismo zajedno vodili stvarne civilizacijske bitke: borbu protiv gladi i žeđi; borbu protiv bolesti i epidemija; borbu protiv siromaštva i današnjeg ropstva.

Određeni izbori nisu neutralni, nastavio je. Dodijeliti veliki dio novčanih izdataka na oružje znači oduzeti ih nečem drugom, što znači nastaviti oduzimati onima kojima nedostaje ono potrebno. Izdaci za oružje su skandalozni, naglasio je Papa, ističući ozbiljna stanja ne samo u Ukrajini već i u Africi, Bliskom istoku, Aziji. Treba razviti savjest da trošenje na oružje prlja dušu, srce i čovječanstvo, poručio je.

Čemu služi zajedničko udruživanje, svečano, na međunarodnoj razini u kampanjama protiv siromaštva, gladi, degradacije planeta, ako se potom vraćamo u stari porok rata, u staru strategiju moći naoružavanja koje sve unazaduje, upitao je papa Franjo.

Kao što vidite, vaša organizacija, svakako mala u usporedbi s ovim velikim problemima, ipak radi na kritičnoj točki i to dobro, na ispravan način, kao i mnoge druge dobrovoljne organizacije, rekao je Sveti Otac i zahvalio volonterima te ih potaknuo da nastave u svom radu.