Papa Franjo je prilikom otvaranja generalne skupštine talijanskih biskupa izjavio kako “nije grijeh kritizirati papu”. U govoru se osvrnuo na tri problema talijanske crkve: pad zvanja, financijske skandale te spajanje, odnosno smanjivanje broja talijanskih biskupija.

Biskupe je pozvao da na sjednici govore otvoreno i pritom iznesu sve svoje brige i kritike. “Nije grijeh kritizirati papu. Da, nije grijeh”, istaknuo je. Papa je osobito zabrinut zbog smanjivanja broja svećeničkih zvanja, ali i stanja vjerskog života u Italiji. „Samo Bog zna koliko će se sjemeništa i samostana morati zatvoriti“, izjavio je.

Za pad zvanja u Italiji Papa je okrivio demografske promjene, skandale u Crkvi i diktaturu novca koja odvraća mlade ljude od vječnih zavjeta. Italija je nekada bila najveći izvor misionara, a sada doživljava krizu zvanja. „To su moje brige, odnosno točke o kojima bi trebalo razmišljati“, naglasio je Papa talijanskim biskupima.

Kako prenosi poljska redakcija Radio Vatikana, Papa je progovorio i o problemu načina života biskupa i svećenika.

“Onaj koji vjeruje, ne može govoriti o siromaštvu i istodobno živjeti poput faraona. Ponekad je moguće vidjeti takve stvari. To je antisvjedočanstvo, kada pričaš o siromaštvu i skromnosti, a živiš kao faraon”, rekao je Papa.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net