Papa Franjo je u ponedjeljak, 12. listopada primio u audijenciju kardinala Georgea Pella kojega je u travnju Visoki australski sud jednoglasno oslobodio optužbe za zlostavljanje maloljetnika. Kardinal Pell je nakon više od 400 dana napustio zatvor. Sveti Otac mu je, pozdravljajući ga, zahvalio za njegovo svjedočanstvo, prenio je Vatican News.

Taj se 79-godišnji australski kardinal, bivši pročelnik Tajništva za gospodarstvo (na toj je dužnosti bio od 2014. do 2019. godine) proteklih dana vratio u Rim. Vatikan je napustio u srpnju 2017. godine zbog sudskoga postupka zbog optužbe za zlostavljanje maloljetnika. Papa Franjo mu je odobrio razdoblje odsustva kako bi se obranio od optužbā.

Iako nisu dane informacije o čemu su Pell i Franjo danas razgovarali, vatikanski izvori kažu kako je sastanak trajao pola sata te prošao u “vrlo toplom i srdačnom” ozračju.

Posljednje Pellovo javljanje bilo je 25. rujna, nakon što je kardinal Becciu na zahtjev pape Franje dao  ostavku na mjesto prefekta Kongregacije za kauze blaženih i svetih.

“Sveti Otac je izabran kako bi počistio vatikanske financije. On igra dugačku igru i treba mu zahvaliti i čestitati na nedavnim postignućima”, komentirao je Becciuovu ostavku kardinal Pell.